Johtaja Sari Siitonen: Kiertotaloutta vauhdikkaasti eteenpäin

21.09.2016

Kiertotalous voi tuoda Suomen kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja sekä vuosittain miljardien eurojen arvonlisän. Näin arvioi Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra, joka julkisti tänään keskiviikkona maailman ensimmäisen kansallisen tiekartan kiertotalouteen.

– Kiertotalouteen liittyy valtavasti toimialojen rajat ylittäviä mahdollisuuksia. Nyt on tärkeää, että Sitran suururakka kiertotalouden edistämiseksi ei jää hyllyyn pölyttymään vaan hankkeita viedään määrätietoisesti eteenpäin, tähdentää johtaja Sari Siitonen EK:sta. Kiertotaloudessa on kyse siitä, että materiaalit ja niiden arvo säilyvät mahdollisimman pitkään kierrossa.

– EK:n selvitysten mukaan suomalaiset yritykset ovat hyvin kartalla kiertotalouden mahdollisuuksista. Suuryritykset ja teollisuus ovat pisimmällä käytännön toimissa. Nyt on tärkeää, että kaikenkokoiset yritykset kaikilla toimialoilla tarttuvat mahdollisuuksiin, Siitonen painottaa.

Kiertotalouden ratkaisut syntyvät usein erilaisten yritysten ja toimialojen yhteistyönä, minkä vuoksi on tärkeää edistää näiden kumppanuuksia. Tästä syystä Elinkeinoelämän keskusliitto ja Motiva yhteistyökumppaneineen ovat ryhtyneet yhdessä suunnittelemaan kiertotalouden digitaalista verkottamisalustaa.

– Alusta toimisi yritysten kohtaamispaikkana ja help-deskinä. Se olisi paikka, jossa erilaiset yritykset, ideat ja tarpeet voidaan törmäyttää, Siitonen tiivistää.

Tutustu Sitran raporttiin Kierrolla kärkeen – Suomen tiekartta kiertotalouteen 2016–2025