Kesätyöllä on merkitystä

21.05.2013

Kesätyö opettaa nuorelle työelämätaitoja ja avaa polkuja työelämään. Kesätyöllä on merkitystä myös nuoren koulutus- ja uravalintojen kannalta.

Taloudellisen tiedotustoimiston (TAT) kesätyöselvityksen mukaan lähes 80 prosenttia yläkoululaisista ja lukiolaisista on ollut kesätöissä. Nuorten kokemukset työskentelystä ovat positiivisia, mutta vain puolet kertoo kesätöiden perusteella kiinnostuneensa kyseisestä alasta koulutus- ja uravaihtoehtona.

EK kannustaa palkkaamaan kesätyöntekijöitä

– Kesätöiden tarjoaminen ja kesätyöntekijöistä huolehtiminen vaikuttaa myönteisesti yrityskuvaan ja lisää nuorten kiinnostusta alaa kohtaan. Yritysten on myös tärkeää kiinnittää huomiota kesätyöntekijöiden perehdyttämiseen, sanoo EK:n koulutusasiantuntija Mirja Hannula.

Useimmat EK:n jäsenliitot ovat mukana peruskoululaisille ja lukiolaisille tarkoitetussa Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoitteluohjelmassa. EK:n tavoitteena on, että sen jäsenyritykset tarjoaisivat kesätyöpaikan 110 000 nuorelle. Tämän saavuttamiseen on hyvät mahdollisuudet, sillä noin 15 prosenttia yrityksistä kertoo lisäävänsä kesätyöntekijöiden määrää.

Opas avuksi

Suomen lasten ja nuorten säätiön Vastuullinen kesäduuni 2013 -kampanja on julkaissut Hyvän kesätyön oppaan. Opas tarjoaa työnantajille käytännön vinkkejä ja suosituksia kesätyön kehittämiseen.

– Opas on käytännönläheinen ja hyvä paketti. Se pohjautuu kampanjan viiteen periaatteiseen: mielekäs työ ja kohtuullinen palkka, hyvä hakijakokemus, perehdytys ja ohjaaminen, oikeudenmukaisuus ja tasapuolisuus sekä kirjallinen työsopimus ja -todistus. Opas on ladattavissa kampanjan verkkosivuilta, kertoo kampanjan ohjausryhmän jäsen Teemu Lindfors EK:sta.

Hyvän kesätyön opas (pdf)

Lisätietoja:
Asiantuntija Mirja Hannula
p. 09 4202 2232
etunimi.sukunimi@ek.fi