Kiinan heikentyvät talousnäkymät heiluttavat rahamarkkinoita

07.01.2016

Kiinan juanin viimeaikainen heikentyminen on ravisuttanut pörssikursseja ympäri maailman. Kiinan keskuspankki on nyt päästänyt juanin kurssin laskemaan alkuvuoden 2011 tasolle. Osakekurssien nopeat vaihtelut ovat Kiinan pörsseissä yleisiä ja kurssit ovat jälleen laskeneet voimakkaasti. Kurssitaso on kuitenkin edelleen jonkin verran viime kesän romahduksen lukemia korkeammalla.

Kiinan talousnäkymät ovat heikentyneet ja Maailmanpankin tuoreen ennusteen mukaan Kiinan bkt kasvaisi tänä vuonna 6,7 %. Vauhti hidastuisi asteittain myös lähivuosina. Nämä ovat Kiinan mittakaavassa vaatimattomia lukuja.  Talouden kasvua hidastava rakennemuutos tuntuu etenkin teollisuudessa ja kiinteistömarkkinoilla eivätkä kotimaisen kysynnän ja palveluiden vahvistuminen riitä vielä tukemaan kasvua.

– Pelot Kiinan talouden ennusteita voimakkaammasta jarrutuksesta lisäävät markkinoiden rauhattomuutta, kertoo EK:n ekonomisti Jouko Kangasniemi.

– Kiina on USA:n jälkeen maailman toiseksi suurin yksittäinen talous ja maan vientikysynnän heilahtelulla on suuri vaikutus koko maailman talouskehitykseen. Kiinasta kantautuvia uutisia seurataan tarkkaan myös Suomessa, sillä maamme tavaraviennistä menee suoraan lähes 5 % Kiinaan. Suomi on EU-maista toiseksi riippuvaisin Kiinan kaupasta, kun otetaan huomioon myös muiden maiden kautta välituotteina Kiinaan päätyvät tuotteet ja palvelut.