Koulutussopimuksesta saavutettiin ratkaisu

27.08.2013

Työmarkkinajärjestöt ja maan hallitus ovat päässeet sopuun ns. koulutussopimuksesta. Yhteinen näkemys osaamisen kehittämisestä löytyi maanantai-iltana, jolloin ratkottiin viimeiset sovun tiellä olleet lakitekniset asiat. Kokonaisuudesta on neuvoteltu syksystä 2011 saakka.

Työmarkkinajärjestöistä Akava ei hyväksy nyt saavutettua sopua.

– Lopputulema on ns. porkkanamalli, jolla kannustetaan osaamisen kehittämiseen ja koulutuksen tarjoamiseen. Yrityksille ei tule koulutusvelvollisuutta, vaan ne voivat edelleen itse päättää osaamisen kehittämisen määrästä ja kohdentamisesta. Yritykset saavat sen sijaan ylimääräisen verovähennyksen koulutussuunnitelmansa mukaisesta osaamisen kehittämisestä, sanoo EK:n lakiasiainjohtaja Markus Äimälä.

Viime vaiheessa neuvotteluissa oli kyse ennen kaikkea siitä, miten voitaisiin varmistaa, että työntekijälle ei synny verotettavaa etuutta työnantajan tarjoamasta koulutuksesta.

– Näillä näkymin lakiesitys annetaan eduskunnalle ensi viikolla. Sen jälkeen EK informoi jäsenyrityksiä yksityiskohtaisesti ratkaisun sisällöstä, Äimälä sanoo.

TEM:n tiedote 27.8.: Ammatillisen osaamisen kehittämistä koskeva lakiesitys valmis