Kreikassa oman maalin uhka ilmeinen

18.05.2012

Ekonomisti Jouko Kangasniemi:
Kevään vihdoin koittaessa taloudessa puhaltaa edelleen melkoinen puhuri. Euroopan talouskehitys pysyi alkuvuoden aikana kohtalaisena Saksan hyvän vientimenestyksen ansiota. Komission tuoreen ennusteen mukaan euroalueen tuotanto kuitenkin supistuu hieman vuonna 2012. Ennusteet saattavat osoittautua jopa optimistisiksi, sillä Kreikan vaalien uusiminen luo huomattavaa levottomuutta markkinoille.

Kreikassa poliittinen ja taloudellinen peli on sekaisin, ja jääkiekkotermein oman maalin uhka on ilmeinen. Kreikan eurojäsenyyden jatkuminen käy päivä päivältä epätodennäköisemmäksi. Mitä mahdollisesta erosta seuraa, ei kukaan osaa varmasti sanoa.

Onneksi Kreikan ongelmiin on voitu varautua ajan kanssa, ja jossain vaiheessa mikä tahansa ratkaisu voi loppujen lopuksi olla parempi kuin jatkuva epävarmuus. Erityisesti huolta herättää kriisin mahdollinen kärjistyminen Portugalissa, Irlannissa ja Espanjassa.

Suomessa kokonaistuotanto pysyi ensimmäisellä neljänneksellä ennakkotietojen mukaan nousussa. Teollisuustuotanto on laskusuunnassa, mutta palvelualojen veto kannattelee taloutta. EK:n viime viikolla julkaisema suhdannebarometri ei lupaa nopeaa tilanteen paranemista.

Suomen vaihtotase oli tammi–maalikuussa lievästi alijäämäinen. Vienti on alamaissa samaan aikaan, kun tuonti kasvaa raaka-aineiden hintojen nousun saattelemana. Euroopan velkakriisin himmentäessä vientinäkymiä kuluvan vuoden talouskasvu jää yksityisen kulutuksen varaan.