Lännen huomio Ukrainan jälleenrakennukseen

12.06.2024

Ukrainan jälleenrakennus – mukaan lukien akuutit korjaustarpeet – ovat olleet vahvasti esillä kolmessa huippukokouksessa.

Berliinissä järjestettiin 11.-12.6. Ukrainan jälleenrakennuskonferenssi, joka kokosi yhteen läntiset johtajat keskustelemaan Ukrainan presidentti Zelenskyn kanssa EU-jäsenpolusta, maan tukemisesta ja jälleenrakentamisesta public-private -yhteistyössä. Suomea konferenssissa edusti pääministeri Petteri Orpo.

EK:n johtaja Petri Vuorio osallistui Berliinin konferenssiin Suomen elinkeinoelämän edustajana yhdessä kärkiyritysten Nokian, Konecranesin, Wärtsilän, Peikon ja EastOfficen kanssa.

Vuorion mukaan on todella tärkeää, että länsi on vihdoin heräämässä akuutin jälleenrakentamisen kriittisyyteen.

”Venäjä jatkaa Ukrainan infrastruktuurin tuhoamista samaan aikaan kun Ukrainan puolustus on veitsen terällä. Korjausrakentamiseen on pakko panostaa jo senkin takia, että puolustustaistelu voi jatkua. Suomen elinkeinoelämä haluaa antaa kaiken Ukrainan toivoman avun ja osaamisen, joilla infraa, tietoliikenneyhteyksiä, väestönsuojia sekä sairaaloita, kouluja ja asuinrakennuksia saadaan jälleenrakennettua”.

”Yksi kaikkein kriittisimmistä osa-alueista on energiainfrastruktuuri, josta Venäjä on iskuillaan tuhonnut tai vahingoittanut yli 50 prosenttia. Seuraavan lämmityskauden lähestyessä jälleenrakennustarpeet ovat akuutteja”.

Ukraina-superviikko jatkuu 13. – 15.6., kun Apuliassa Italiassa järjestetään G7-maiden huippukokous, pääteemana sielläkin Ukraina.

Viikko huipentuu 15. – 16.6.Sveitsin Lausannessa, jossa järjestetään Ukrainan rauhankonferenssi. Siellä Suomea edustaa tasavallan presidentti Alexander Stubb.