Yritysten suhdannearviot aavistuksen parempaan suuntaan

27.04.2015

Suhdannearviot vahvistuivat lievästi huhtikuussa, mutta etenkin vähittäiskaupan luottamus oli edelleen vaatimatonta. Teollisuudessa odotetaan hienoista tuotannon nousua lähikuukausille ja myös palveluissa ennakoidaan varovaista myynnin kasvua, kertoo suhdannetilanteesta EK:n johtava ekonomisti Penna Urrila.

Teollisuuden luottamusindikaattori pysyi huhtikuussa ennallaan. Tuotannon odotetaan kasvavan hieman. Tilauskanta on parantunut aavistuksen, mutta sitä kuvataan vielä niukaksi. Indikaattorin saldoluku on -7 pistettä, eli sama kuin edelliskuussa. Luottamus on keskimääräistä heikompaa, sillä pitkän aikavälin keskiarvo on +1.

Rakentamisen luottamus vahvistui huhtikuussa, mutta luottamusindikaattori on alle pitkäaikaisen keskiarvon. Uusin saldoluku on -17 pistettä, kun maaliskuun tarkistettu lukema -22. Indikaattorin pitkän aikavälin keskiarvo on -8.

Palveluyritysten luottamusindikaattori pysyi lähes ennallaan huhtikuussa. Luottamus on edelleen pitkäaikaista keskiarvoa heikompaa. Myynti on kasvanut vain aavistuksen, mutta lähikuukausille ennustetaan hieman voimakkaampaa myynnin kasvua. Indikaattorin uusin lukema on +2 pistettä, kun maaliskuun tarkistettu luku oli +3. Indikaattorin pitkän aikavälin keskiarvo on +13.

Vähittäiskaupan luottamus on edelleen vaatimatonta, vaikka luottamusindikaattori kohenikin huhtikuussa. Indikaattorin saldoluku nousi lukemaan -15, maaliskuun tarkistettu luku -23. Luottamus on yhä selvästi tavanomaista matalammalla, sillä pitkän aikavälin keskiarvo on -1. Myynnin määrä laski edelleen laajalti. Myyntiodotukset ovat myös heikot, mutta hieman aiempaa harvemmat yritykset ennustavat myynnin laskua.