Nuorille töitä! -kiertue vei työelämätaitoja tuhansille opiskelijoille

07.06.2016

EK:n nuorisohanke saatiin tänään maaliin, kun Tampereella vietettiin Suomen Yrittäjien isännöimää Nuorille töitä! -tapahtumaa. Maanlaajuisella kiertueella nuoria olivat sparraamassa EK:n yritysjohtajat, paikalliset työnantajat, ja työelämävalmentajat.

nuorilletoita_2rivinen_logo-3Nuorten koulutukseen, osaamiseen ja työllistämiseen panostaminen on kansakunnan paras sijoitus tulevaisuuteen, uskoo EK:n hallituksen puheenjohtaja Matti Alahuhta. Alahuhdan aloitteesta käynnistettyjä nuorisohankkeita on toteutettu tänä keväänä entistäkin monipuolisemmin.

Koulut ja työnantajat yhteen

Nuorille töitä! -kampanjan tavoitteena on ollut välittää lukiolaisille ja ammattikoululaisille työelämätaitoja sekä toisaalta kannustaa työnantajia rekrytoimaan myös työelämän ensiaskelia ottavia nuoria.

EK:n hallituksen yritysjohtajat lähtivät täysillä mukaan kiertueelle, joka kattoi 15 koulua Helsingissä, Raumalla, Tampereella, Turussa, Vaasassa, Jyväskylässä, Rovaniemellä ja Seinäjoella. Turussa mukana ollut Kone Oyj:n hallituksen puheenjohtaja Antti Herlin kertoi muistavansa kaikki kesäpestinsä, vaikka niistä on kulunut jo yli 40 vuotta.

– Muistan erityisesti ensimmäisen kesätyöni Suomenlinnan vesibussin apupoikana. Olin 15-vuotias, ja minulle ylivoimaisesti tärkein kannustin oli halu saada fyrkkaa – säästin kevytmoottoripyörään. Töitä pitikin tehdä kovasti: nimittäin kaikkia ensimmäisiä kesätyöpaikkojani yhdisti se, että niistä maksettiin aika huonoa palkkaa. Se ei kuitenkaan ollut se pointti. Kaikista töistä, mitä olen tehnyt, olen oppinut todella paljon – etenkin sen, että kaikki työ on arvokasta.

Käytännön työnhakuapua

Nuorille töitä! -koulutapahtumissa nuorille tarjottiin yritysjohtajien puheenvuorojen ohella konkreettisia vinkkejä työnhakuun, valottaa EK:n yhteistyökumppani Heidi Alariesto Sijaishaltija Oy:stä.

– Opiskelijat hakivat neuvoja tärkeisiin käytännön kysymyksiin. Miten yrityksiä kannattaa eri kanavien kautta lähestyä? Kuinka työhaastattelussa tulee käyttäytyä? Millaista asennetta työnantajat arvostavat? Vakiokysymyksiä oli myös se, kuinka tyhjään CV:hen saa ideoitua ensimmäiset merkinnät ja miten esitellä omia vahvuuksia työhaastattelussa.

– Koska hakijoita on paljon, erottautuminen on tärkeää. Mitä jos hakisit leipomoon töihin viemällä itse leivotun keksin? Eräs poika lähetti CV:n sijaan minulle valmiin kuvakaappauksen uusista nettisivuista – ja sai töitä.

Nuorten ja heidän opettajiensa positiivinen palaute osoitti, että työnhakuvalmennukselle on ilmiselvä tarve:

– Käytännönläheistä neuvontaa pitäisi saada laajemminkin Suomen kouluihin, jotta ovi työelämään raottuisi vaikeasta työllisyystilanteesta huolimatta. Nyt moni saa opit kantapään kautta tai työpaikka jää kokonaan saamatta. Oppilaitokset tarvitsevat suoraa tietoa työnantajilta, mitä työelämä tänä päivänä tarvitsee. Tästä saimme koulujen rehtoreilta ja opoilta paljon kiitosta ja toiveita tulevaisuuttakin ajatellen.

Koulukiertue toteuttiin yhdessä Taloudellinen tiedotustoimisto TAT:n koordinoiman Vastuullinen kesäduuni -kampanjan kanssa.

Nuorisotyöllisyys EK:n avainteemoja 2016

Nuorisotyöllisyys on läpileikkaava teema EK:n useissa hankkeissa, kertoo EK:n PK-yksikön asiantuntija Heidi Sabanadesan.

–Nuorille töitä! -kampanjan ohella panostamme oppisopimuskoulutuksen kehittämiseen, jotta nuoret löytäisivät sen entistä paremmin. Lisäksi olemme olleet käynnistämässä Findwork.fi-palvelua, jolla pyritään saamaan Suomessa tutkintoaan suorittavat ulkomaalaiset opiskelijat työllistymään suomalaisiin pk-yrityksiin. Haemme myös keinoja helpottaa maahanmuuttajanuorten työelämään pääsyä.

Lisätiedot:

• Nuorille töitä! -kampanja: asiantuntija Heidi Sabanadesan, EK, puh. 040 643 4355, etunimi.sukunimi@ek.fi, Twitter: @sabanheidi
• Työelämätaitojen sparraaja, yrittäjä Heidi Alariesto, puh. 045 313 3533 @alariesto
www.nuorilletoita.fi, Facebook: Nuorille töitä, Twitter: @nuorilletoita