Palkat nousivat noin kaksi prosenttia teollisuudessa ja rakentamisessa

17.10.2013

Teollisuuden työntekijöiden säännöllisen työajan ansiot nousivat keskimäärin 2,1 prosenttia vuoden 2012 toiselta neljännekseltä vuoden 2013 toiselle neljännekselle, kertovat EK:n palkkatilastot.

Sopimuskorotusten osuus teollisuuden ansiokehityksestä oli 1,8 prosenttiyksikköä. Muu osa ansioiden noususta eli 0,3 prosenttiyksikköä aiheutui yrityskohtaisista palkankorotuksista ja rakennemuutoksista.

Rakentamisessa henkilöstön vaihtuvuus ja urakkatyön väheneminen laskivat jonkin verran tilastoitua ansiokehitystä. Työntekijöiden keskiansio nousi rakentamisessa 1,9 prosenttia, kun sopimuskorotus oli tasan kaksi prosenttia.

– Työntekijöiden ansiokehitys hidastui useimmilla aloilla edellisvuodesta. Varsinkin sopimuskorotuksen ylittävä osuus ansiokehityksestä pieneni, mikä osaltaan heijastaa teollisuuden ja rakentamisen heikkoa suhdannetilannetta, kertoo EK:n tilastopäällikkö Mikko Mankki.

Identtisten työntekijöiden ansiokehitys oli useimmilla aloilla kaikkien henkilöiden ansiokehitystä nopeampaa. Identtisten työntekijöiden keskiansio nousi sekä teollisuudessa että rakentamisessa 2,5 prosenttia. Identtiset työntekijät ovat mukana tilastossa sekä tilastojakson alussa että lopussa.

Työntekijöiden säännöllisen työajan tuntiansio oli vuoden 2013 toisella neljänneksellä teollisuudessa 16,63 euroa ja rakentamisessa 17,31 euroa.

Katso myös:
Keskiansiot ja ansiokehitys sopimusaloittain, työntekijät 2. neljänneksellä 2012–2013 (ansiokehitystaulukko, pdf)