Setelillä turvaa – yrityksille tukea tietoturvan kehittämiseen

03.11.2022

Tieto- ja kyberturvallisuus on digitalisaation elinehto ja toisaalta kestävän digitalisaatiokehityksen mahdollistaja. Turvallisen digitalisaation kehittämisessä yrityksillä on yhteiskunnallisesti merkittävä rooli, onhan valtaosa yhteiskunnan kriittisestä infrastruktuurista yritysten hallinnassa. Tietoturvallisuuden kehittämiseen tarvitaan tekeviä käsiä ja rahaa. Nyt näitä on tarjolla niillekin, joilla osaamista tai rahoitusta ei välttämättä omasta takaa ole riittävästi.

Valtioneuvosto antoi lokakuun puolivälissä asetuksen tietoturvan kehittämisen tuesta, joka myös tietoturvasetelinä tunnetaan. Asetus tulee voimaan 1.12.2022 ja tuosta ajankohdasta eteenpäin tukea on kriteerien täyttyessä haettavissa Liikenne- ja viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskukselta.

Mihin ja millä kriteereillä

Uudella määräaikaisella tuella yritykset voivat esimerkiksi kehittää järjestelmiensä kyberturvallisuutta tai henkilöstönsä tietoturvallisuusosaamista.

Tukitasoja on kaksi, jotka ovat riippuvaisia tukitarpeesta:

Pienempää 15 000 euron tukea on mahdollista hakea esimerkiksi tietojärjestelmiensä tarkastus- ja arviointityöhön tai henkilökunnan kouluttamiseen ja osaamisen kehittämiseen.

Suurempaa, enintään 100 000 euron tukea voi hyödyntää teknisesti vaativampiin tarpeisiin, esimerkiksi uhkamallinnuksiin ja hyökkäyksenestotestauksiin sekä tarvittaviin välittömiin toimiin tietoturvan parantamiseksi.

Pienemmässä tuessa ei ole omavastuuosuutta. Sen sijaan suuremmalla tuella voi kattaa 70 prosenttia tietoturvaprojektin kuluista eli projektikustannusten omavastuu on 30 prosenttia. Yhdelle yritykselle voidaan myöntää tukea kerran.

Tukea voidaan myöntää vain kustannuksiin, jotka syntyvät tukihakemuksen jättämisen jälkeen ja viimeistään 31.12.2024.

Aivan kaikille yritykselle tuen saaminen ei ole mahdollista; tuen saadakseen yrityksen pitää toimia yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisellä alalla. Lisäksi yrityksen tulee olla rekisteröitynyt Suomeen ja tukea voidaan myöntää vain Suomessa tietoturvaa parantaviin toimiin.

Nopeus on valttia

Tarpeet ja mahdollisuudet tuen saamiseen kannattaa nyt pikaisesti ottaa yrityksissä harkintaan, koska tässä asiassa nopeus on valttia: tarkoitukseen myönnettiin tämän vuoden toisessa lisätalousarviossa kuuden miljoonan euron määräraha. Lisäksi tukia voidaan myöntää niin kauan kuin siihen varattu määräraha riittää.

Lue lisää Valtioneuvoston tiedotteesta