Suomen cleantech-liiketoiminta kasvoi 15 % vuonna 2012

14.05.2013

Ympäristöliiketoiminnan yhteenlaskettu liikevaihto oli viime vuonna lähes 25 miljardia euroa. Tänä vuonna cleantech-alan pienyrityksille odotetaan 29 % kasvua. Eniten liikevaihdon odotetaan nousevan Kiinan, Venäjän, Saksan, Ruotsin ja Brasilian markkinoilla.

Cleantech-liiketoiminta oli yksi Suomen voimakkaimmin kasvaneista aloista vuonna 2012. Alan yhteenlaskettu liikevaihto oli 24,6 miljardia euroa ja vuosikasvu 15 %. Tulos käy ilmi Cleantech Finlandin tuoreesta Ympäristöliiketoiminta Suomessa 2013 -tutkimuksesta.

Tutkimuksen mukaan Cleantech on vientivetoista liiketoimintaa – suurimmalla osalla vastaajayrityksistä yli puolet liikevaihdosta tulee viennistä. Vuonna 2012 tärkeimmät vientimarkkinat olivat Saksa, Kiina, Ruotsi, Ranska ja Venäjä. Parhaat kasvunäkymät lähivuosina löytyvät suomalaisyritysten näkemyksen mukaan Kiinasta, Venäjältä, Saksasta, Ruotsista ja Brasiliasta.

Energiatehokkuus on perinteisesti ollut Suomen vahvin cleantech-osaamisalue. 59 % cleantech-yrityksistä työskentelee energiatehokkuusratkaisujen parissa, ja nämä muodostavat yli kolmanneksen alan liikevaihdosta. Lähes puolella yrityksistä liiketoiminta liittyy myös uusiutuvan energian tuotantoon, siirtoon tai jakeluun.

EK:n asiantuntijan Tuuli Mäkelän mukaan suomalaiset yritykset kehittävät ympäristöratkaisuja johdonmukaisesti ja markkinaehtoisesti kasvavaan globaaliin kysyntään ja tarpeisiin:

– Cleantech-alan hyvää kasvua vauhditettaisiin entisestään poistamalla rahoituksen pullonkauloja, lisäämällä poliittisen päätöksenteon pitkäjänteisyyttä sekä virtaviivaistamalla sääntely-ympäristöä EU:ssa ja kotimaassa.

Tutkimustulokset:
Lue Cleantech Finlandin tiedote.

Cleantech Finland (www.cleantechfinland.com, www.solved.fi)
Cleantech Finland vauhdittaa suomalaisen ympäristöliiketoiminnan kasvua. Se auttaa alalla toimivia suomalaisyrityksiä löytämään kansainvälisiä liiketoimintamahdollisuuksia, markkinoimaan osaamistaan sekä kehittämään yhdessä kansainvälisesti kiinnostavaa tarjoomaa. Tavoitteena on nostaa Suomi maailman johtavaksi cleantech-asiantuntijamaaksi. Päämarkkina-alueina ovat Eurooppa, Venäjä, Intia ja Kiina.

Cleantech Finland toimii osana Finpron organisaatiota. Cleantech Finland -brändin omistaa Elinkeinoelämän keskusliitto, EK.