Suomi listattiin maailman kymmenen liiketoiminnalle suotuisimman maan joukkoon

18.06.2014

Suomi on maailman yhdeksänneksi suotuisin maa liiketoiminnalle. Economist Intelligence Unitin ennuste (EIU) listaa maailman liiketoimintaystävällisimpiä maita vuosille 2014-2018. Edellisessä, vuosia 2009-2013 kartoittaneessa ennusteessa Suomi sijoittui kuudenneksi.

EIU:n raportissa todetaan, että Euroopan velkakriisi on vaikuttanut poliittiseen ja taloudelliseen vakauteen sekä rahoituksen saatavuuteen alueella. Tämän takia EU-maat eivät yleisesti yllä EIU:n liiketoimintaympäristökartoituksen kärkisijoille.

Ykköspaikka EIU:n vertailussa säilyy toista kertaa peräkkäin Singaporella. Toista ja kolmatta sijaa pitävät edelliskerran tapaan Sveitsi ja Hong Kong. Suomi sai listauksessa kokonaispisteet 8.16, Singapore puolestaan 8.56.

EIU:n liiketoimintavertailumalli mittaa liiketoimintaympäristön toimivuutta 82 eri maassa. Malli perustuu kymmeneen kriteeriin, joiden avulla arvioidaan ovat esimerkiksi yritysten poliittista ja makrotaloudellista toimintaympäristöä. EIU on määrittänyt kuhunkin kategoriaan kymmeniä indikaattoreita, joiden avulla se arvioi tilannetta viisi vuotta taakse- ja eteenpäin.

www.eiu.com

EIU:n listauksen 10 kärkimaata vuosille 2014-2018:

1. Singapore
2. Sveitsi
3. Hong Kong
4. Kanada
5. Australia
6. Ruotsi
7. USA
8. Uusi-Seelanti
9. Suomi
10. Tanska

 

Kuva: Team Finland / Riitta Supperi