Suomi tarvitsee kiireesti investointeja

15.03.2012

– Suotuisan ympäristön luominen yksityisen sektorin investoinneille on paras ratkaisu julkisen talouden kestävyysvajeen ja heikkenevän huoltosuhteen ongelmaan, painottaa Metsäteollisuuden toimitusjohtaja Timo Jaatinen tänään 15.3. ilmestyvässä EK:n Prima-lehdessä.

Sekä Jaatinen, että EK:n toimitusjohtaja Mikko Pukkinen ovat huolissaan huoltosuhteen heikkenemisestä. Suomi on rakenneuudistusten edessä, siitä ei päästä mihinkään.

Pukkinen odottaa, että maan hallitus tekee kehysneuvotteluissa uskottavia päätöksiä pitkän aikavälin rakenneuudistuksista ja menoja hillitsevistä toimista.

EK: n toimitusjohtaja muistuttaa, että talouden tervehdyttämiseen on vain yksi kestävä lääke: työ ja työpaikat.

– Jos välttämättömiä rakenneuudistuksia ei nyt tehdä, myös Suomella on edessään raju talouden kiristys ja hallitsematon äkkipäätösten tie, Pukkinen huomauttaa.

Viennin varassa elävä hyvinvointivaltio on Timo Jaatisen mukaan tulevaisuudessa kriisissä, jos yksityisen sektorin yritykset eivät voimakkaasti lisää investointejaan.

Tilanne on joillakin teollisuudenaloilla jopa hälyttävä, koska investoinnit olemassa olevaan kapasiteettiin alkavat olla myöhässä. On korkea aika pysäyttää kotimaisen teollisuuden alas ajaminen ja tuotannon pakottaminen ulkomaille, Jaatinen vaatii.

Metsäteollisuuden toimitusjohtaja muistuttaa, että uskottava politiikka julkisen talouden tasapainottamiseksi on tietysti perusedellytys sille, että yritykset uskaltavat investoida Suomeen. Politiikan on verotuksen keinoin kannustettava yksityisen sektorin yritteliäisyyttä ja investointeja samanaikaisesti kun julkista taloutta tasapainotetaan.

– Puhuttaessa kipeistä, mutta välttämättömistä rakennemuutoksista on hyvä huomata, että metsäteollisuudessa ne alkoivat jo kauan sitten. Toimiala on uudistunut biotaloudeksi ja valmis investoimaan Suomessa, kunhan investointeihin kannustava politiikka on ennakoitavaa ja pitkäjänteistä, Timo Jaatinen sanoo.

Lue juttu tuoreesta Digi-Primasta