Taloudelliset syyt tukevat Britannian pysymistä EU:ssa
EK:n brittiläinen sisarjärjestö arvioi, että EU:n täysjäsenyys olisi Iso-Britannialle paras vaihtoehto jatkossakin. Jokainen brittien kotitalous hyötyy EU-jäsenyydestä vuosittain noin 3000 punnalla.
EU-asioihin keskittynyt ajatushautomo European Policy Centre EPC järjesti Brysselissä keskustelutilaisuuden EU:n uudistustavoitteista, joita Iso-Britannia ja sen elinkeinoelämä ajavat. Teema oli erityisen ajankohtainen sen vuoksi, että jäsenmaiden päämiehet puivat torstai-iltana huippukokouksessa myös Ison-Britannian ja EU:n välisten neuvotteluiden etenemisestä.
EK oli mukana tilaisuuden järjestelyissä. Suomalainen elinkeinoelämä haluaa osallistua EU-kansanäänestykseen liittyvään – keskusteluun, sillä Britannian EU-erolla olisi merkittäviä vaikutuksia myös meille:
1) Iso-Britannian talouden hidastuminen välittyisi haitallisesti myös Suomeen. Britannia on kuudenneksi tärkein vientimaa Suomelle.
2) Suomi menettäisi tärkeän samanmielisen kumppanin, jonka kanssa olemme ajaneet mm. avointa markkinataloutta ja parempaa sääntelyä.
3) EU:n maine ja toimivuus kokisivat ison kolauksen. Myös muut maat voisivat tehdä omia vaatimuslistojaan sekä edellyttää vastaavaa neuvottelu- ja kansanäänestysprosessia. Lisäksi EU:n olemassaoloa koskeva kritiikki vahvistuisi. Nämä lisäisivät huomattavasti Euroopan epävakautta.
Sääntelyn järkeistäminen Ison-Britannian tärkeitä tavoitteita
Paneelin moderaattori, EPC:n toimitusjohtaja Fabian Zuleeg haastoi elinkeinoelämän näkemykset sisämarkkinoiden syventämisestä ja samanaikaiset toiveet vähemmästä sääntelystä.
EK:n Brysselin toimiston päällikkö Janica Ylikarjula totesi nykyisen sisämarkkinalainsäädännön keskeisen ongelman olevan sen puutteellinen toimeenpano. Ongelmaa ei ratkaista luomalla uutta lainsäädäntöä vaan jäsenmaakohtaisen toimeenpanon nykyistä tiukemmalla valvonnalla.
EK:n Ison-Britannian sisarjärjestön CBI:n johtaja Sean McGuire tuki EK:n näkemyksiä siitä, että EU:n lainsäädännön korkea laatu on keskeinen tavoite. Uutta lainsäädäntöä ei haluta hinnalla millä hyvänsä.
Brittiläisen Open Europe -ajatushautomon Brysselin toimiston vetäjä Pieter Cleppe korosti EU:sta tulevan edelleen liian helposti uutta lainsäädäntöä. Pääministeri Cameronin ehdotus kansallisten parlamenttien ryhmän mahdollisuudesta pysäyttää ei-toivotut lainsäädäntöaloitteet tukisi hänen mukaansa tavoitetta vähentää lainsäädäntöehdotusten määrää nykyisestä.
CBI:n analyysin mukaan kaikilla muilla järjestelyillä kuin EU:n täysjäsenyydellä on merkittäviä haittapuolia. Myös taloudelliset perustelut puhuvat EU:ssa pysymisen puolesta. Kaksi vuotta sitten tehtyjen laskelmien mukaan jokainen Ison-Britannian kotitalous hyötyy EU-jäsenyydestä vuosittain noin 3000 punnalla.
EU:n ja Britannian neuvottelut toivottavasti päätökseen helmi-maaliskuussa
Seminaarissa todettiin, että monien kriisien varjostamassa tilanteessa Brexit-uhka halutaan pois pöydältä mahdollisimman pian. Neuvottelut EU:n ja Ison-Britannian välillä toivotaan saatavan päätökseen helmi-maaliskuussa, jolloin EU-kansanäänestys voitaisiin järjestää syksyllä 2016.