Talouden veturilla Uudellamaalla heikkeneviä näkymiä

07.08.2014

Uudenmaalla sekä teollisuuden, rakentamisen että palvelualojen yritykset arvioivat talouden suhdanteiden heikkenevän. Maakunnan yritysten tilanne on edelleen selvästi normaalia heikompi, mikä merkitsee valitettavasti myös työttömyyden kasvua.

Vielä keväällä yritykset ennakoivat suhdanteiden kirkastumista, mutta nousuodotukset eivät ole toteutuneet. Vuoden loppupuoliskolle näkymät ovat varsin vaatimattomat.

– Maailmantalouden epävarmuus näkyy myös meillä, ja suhdannetilanne on kaiken kaikkiaan heikompi kuin vielä kesän alussa. Kärvistely siis jatkuu, Helsingin seudun kauppakamarin johtaja Saija Äikäs totesi EK:n Suhdannebarometrin aluetilaisuudessa Kirkkonummella.

Helsingin seudun kauppakamarin johtaja Saija Äikäs

EK:n heinäkuussa tekemään suhdannetiedusteluun vastasi 377 uusmaalaista yritystä, jotka työllistävät 131 000 henkilöä.

Palvelualojen vaikeudet kasvattavat työttömyyttä

Uusmaalaiset yritykset odottavat työpaikkojen määrän yhä supistuvan, mikä merkitsee työttömyyden kasvua. Työllisyyden heikkeneminen johtuu erityisesti siitä, että palveluala työllistää Uudellamaalla huomattavan paljon.

– Erityisen huolissaan on syytä olla nuorisotyöttömyyden kasvusta. Nuorten pääsy työmarkkinoille on vaikeutunut valtion Sanssi-kortti-, palkkatuki- ja nuorisotakuutoimista huolimatta, Helsingin seudun kauppakamarin asiamies Markku Lahtinen sanoi.

Palvelualalla henkilökunnan määrä pieneni jo kesän alussa ja työvoimaa vähennetään myös kesän lopussa. Lisäksi teollisuuden ja rakennusalan yritykset aikovat supistaa työvoimaansa.

– Nyt on tärkeää saada Uudenmaan teollisuuden ja palvelualan suunta kääntymään. On varottava kaikin keinoin lisäämästä paikallisilla tai kotitekoisilla toimilla päätöksiä, jotka vaikeuttavat yritysten toimintaa, Saija Äikäs painotti.

Valopilkkujakin on

Ericssonin Suomen toimintojen viestintäjohtaja Milla Nummenpää kertoi puolestaan myönteisiä uutisia:

– Olemme johtava verkkoliiketoiminnan yritys maailmassa. Ericssonin näkymät ovat valoisat ja olemme palkanneet ja palkkaamassa lisää väkeä.

Brand Factoryn hallituksen puheenjohtaja Petri Melanen

Brand Factoryn hallituksen puheenjohtaja Petri Melanen

Ericssonin Kirkkonummen-yksikössä työskentelee 500 henkilöä ja vieressä sijaitsevan yrityspuiston yrityksissä 300. Heissä on peräti 48 eri kansallisuuden ihmisiä.

– Ericssonin Kirkkonummen-yksikössä ja sen liepeillä on myönteinen tekemisen meininki, Milla Nummenpää iloitsi.

Brand Factory Oy:n hallituksen puheenjohtaja Petri Melanen yhtyi EK:n suhdannebarometrin lukuihin:

– Viime keväänä pk-sektorilla oli varovaisen myönteinen ilmapiiri ja uskottiin, että reippaampi kasvu lähtisi vihdoin käyntiin.

– Niukassa suhdannetilanteessa pk-yritykset ja perheyritykset yrittävät silti pitää kaikin puolin kiinni osaajistaan sekä kehittää toimintaansa, jotta nousun alkaessa olemme entistä paremmassa iskussa, Petri Melanen sanoi.

Brand Factory on yritys-, tuotemerkki- ja tuoteprofiloinnin johtava valmistaja Pohjoismaissa. Brand Factory ryhmä työllistää noin 500 henkilöä ja sen liikevaihto on noin 100 miljoonaa euroa.

 

Teksti: Aluepäällikkö Kari Jääskeläinen, EK
Kuvat: 123rf.com, Essi Lindqvist