Tavaralahjoitukset Ukrainan pakolaisille vapautetaan tilapäisesti ALV:sta

25.05.2022

Yritykset ovat olleet velvollisia maksamaan arvonlisäveroa lahjoittaessaan tavaroita Ukrainan sodan pakolaisille. Hallitus on antanut juuri esityksen, jonka mukaan tavaralahjoitukset vapautetaan tilapäisesti ALV:sta. Vapautus on voimassa taannehtivasti 24.2.2022 alkaen, 31.12.2022 saakka.

EK ja Kaupan liitto ottavat hallituksen esityksen ilolla vastaan. Vaikka arvonlisäverollisuus ei ole estänyt yrityksiä lahjoittamasta tarpeellisia tarvikkeita hätää kärsiville ukrainalaisille, se on lisännyt lahjoituskynnystä.

– Nyt tämä lahjoituskynnys vihdoin puretaan. Tämä on hyvä muutos yhteiskunnalle, ja omiaan lisäämään lahjoitettavien tavaroiden määrää, Kaupan liiton johtava veroasiantuntija Toni Jääskeläinen toteaa.

Väliaikaisen muutoksen myötä yritykset voivat myydä tai lahjoittaa tavaroita yleishyödyllisille yhteisöille ja uskonnollisille yhdyskunnille ilman arvonlisäveroseuraamuksia. Myös lahjoitukset valtiolle, kunnille, hyvinvointialueille sekä vastaanottopalvelujen järjestäjille tapahtuvat ilman arvonlisäveroseuraamuksia. Arvonlisävero ei jää rasittamaan yrityksiä, sillä yritykset voivat vähentää lahjoitettaviin tavaroihin hankinnan yhteydessä sisältyneen arvonlisäveron.

– Tämä on muutos oikeaan suuntaan. Tällä tilapäisellä muutoksella kannustetaan yrityksiä lahjoittamaan tavaraa. Uskon, että tämänkaltainen säännös olisi hyvä saada pysyväksi osaksi arvonlisäverolainsäädäntöämme. Tämä kannustaisi lahjoituksiin myös nyt käsillä olevan akuutin kriisin ulkopuolella, sanoo  EK:n veroasiantuntija Tiina Ruohola.

Hallituksen esitys on annettu 19.5.2022 ja siitä on ilmoitettu Eduskunnan täysistunnossa 20.5.2022. Asia on nyt verojaoston käsittelyssä. EK ja Kaupan liitto toivovat asian mutkatonta käsittelyä.

Lisätietoja:
Tiina Ruohola, veroasiantuntija, Elinkeinoelämän keskusliitto, p. 040 519 8868, tiina.ruohola(at)ek.fi
Toni Jääskeläinen, johtava veroasiantuntija, Kaupan liitto, p. 050 533 0619, toni.jaaskelainen(at)kauppa.fi