Teollisuuden suhdannekuva edelleen heikko – muilla aloilla luottamus parantunut

27.07.2016

Luottamusindikaattoreissa oli heinäkuussa vain pieniä muutoksia. Teollisuuden suhdannekuva on edelleen varsin heikko, mutta muilla toimialoilla luottamus on parantunut kohtalaiseksi.

Teollisuustuotannon ei ennusteta kasvavan lähikuukausina. Luottamusindikaattorin uusin saldoluku on -13, eli kaksi pistettä edelliskuuta matalampi. Indikaattori on selvästi pitkän aikavälin keskiarvon (+1) alapuolella.

Sen sijaan palveluyritykset kuvaavat suhdannetilanteensa parantuneen jonkin verran alkukesällä. Myynnin määrä on kasvanut, ja sen ennustetaan nousevan myös lähikuukausina. Saldoluku kohosi +17 pisteeseen, kun edelliskuun tarkistettu lukema oli +14. Indikaattori on aavistuksen pitkäaikaista keskiarvoaan (+13) korkeammalla.

Myös vähittäiskaupalla on varovaisia kasvuodotuksia. Indikaattorin saldoluku on +3, eli sama kuin kesäkuussa tehdyssä tiedustelussa. Se on hieman pitkän aikavälin keskiarvoa (-2) vahvempi.

Rakentamisen tilanne pysyi heinäkuussa ennallaan. Tilauskanta on vielä vähän alle normaalin, mutta henkilöstöä lisättäisiin vähän. Saldoluku -6 on sama kuin viime kuussa. Pitkän aikavälin keskiarvo on -8.