Toimintakykyinen tekijä: Tokmanni tsemppaa liikkumaan – erilaiset edut porkkanoina

15.02.2024

Tokmannilla työntekijät voivat osallistua työterveysterveyskyselyyn, jotta he saavat hyödyllistä tietoa terveydestään. Tämän jälkeen omaa kuntoa on helpompi alkaa kehittää. Tokmanni tarjoaa koko henkilöstölleen myös erilaisia houkuttimia liikkumiseen ja terveellisiin elintapoihin.

Tokmannilla aloitettiin pari vuotta sitten hyvinvointiohjelma TokmanniTsemppi, jolla haluttiin rohkaista erityisesti fyysistä työtä ja asiakaspalvelutyötä tekeviä kiinnittämään huomiota omaan jaksamiseensa. Tämän lisäksi Tokmannilla on pyritty löytämään uusia tapoja lisätä ihan jokaisen tokmannilaisen hyvinvointia.

Työterveyshuolto toteutti vuonna 2022 henkilöstölle ensimmäisen terveyskyselyn. Sen tavoitteena oli tarjota työntekijöille lisätietoa omasta työhyvinvoinnista ja auttaa terveyden tukemisessa.

”Henkilökohtaisten tulosten perusteella työterveyshuolto pystyi tarjoamaan entistä yksilöllisempiä jatkosuunnitelmia niitä tarvitseville. Tällaisia olivat esimerkiksi terveystarkastus ja ohjaus asiantuntijalle tai yksilöllisiin työkykyä ja terveyttä ylläpitäviin ohjelmiin”, henkilöstö- ja vastuullisuusjohtaja Sirpa Huuskonen kertoo.

Seuraava terveyskysely toteutetaan Tokmannin henkilöstölle tämän vuoden aikana. Kyselystä saadaan koko Tokmannin tasolla vertailtavaa tietoa siitä, miten terveystottumukset ovat kehittyneet.

”Työterveyshuoltomme kautta työntekijöillämme on milloin tahansa mahdollisuus aloittaa erilaisia digitaalisia valmennuspolkuja tai hakeutua matalalla kynnyksellä vaikkapa uni- ja mielialavalmentajalle”, Huuskonen avaa.

Tokmannilla työskentelee parhaillaan noin 4 200 henkilöä. Heistä yli 3 800 käy päivittäin töissä myymälöissä tai varastoilla.

Etuja, alennusta vitamiineista ja urheiluvaatteista

Entä mitä muuta Tokmannilla tehty työhyvinvoinnin eteen?

Viime vuonna Tokmanni päätti parantaa henkilöstölle tarjottavaa kulttuuriin ja työmatkoihin käytettävää työsuhde-etua myös liikuntaan ja hyvinvointiin.

”Huomasimme, että parannuksen jälkeen etuuden käyttö lisääntyi vuoden aikana peräti 36 prosenttia”, Huuskonen kertoo.

Tokmanni tarjoaa kaikille työntekijöilleen myös kerran kuussa normaalia suurempaa alennusta hyvinvointituotteistaan, kuten vitamiineista ja urheiluvaatteista.

”Nämä tuotteet tukevat omalta osaltaan liikkumista ja terveellistä ruokavaliota”, Huuskonen toteaa.

Hän kertoo, että Tokmannissa henkilöstön hyvinvointia halutaan ajatella laajasti. Tokmanni alkoi viime vuonna (2023) testata myös taloudellisen tuen neuvontapalveluita. Henkilöstö sai mahdollisuuden kysyä Tokmannin kumppaneilta taloudellisista asioista.

”Palvelun avulla henkilöstömme pystyy keskustelemaan luottamuksellisesti omista raha-asioistaan talouden ammattilaisten kanssa ja saada neuvontaa itseä askarruttaviin kysymyksiin.”

Lisää voimaa työhön ja vapaa-aikaan

Helsingissä kauppakeskus Hertsissä Tokmannin myymäläpäällikkönä työskentelevä Tina huomasi joitakin vuosia sitten, että hartiat olivat työpäivästä toiseen jumissa ja kipeät.

”Aloin tavata personal traineria, jonka tapaamisia pystyin maksamaan Tokmannin työsuhde-edulla. Menin myös ensi kertaa elämässäni kuntosalille. Minua oli pelottanut mennä, sillä ajattelin että kaikki katsovat ja arvostelevat, mutta eihän se niin ollut. Salilla on kaiken ikäistä ja kaiken kirjavaa porukkaa nykyisin”, Tina kertoo.

”Siitä se sitten lähti – kroppa muuttui, mieliala muuttui. Jaksoin töiden jälkeen tehdä muutakin kuin maata sohvalla”, hän kuvailee.

Tinalla on nivelrikko ja toinen lonkka on leikattu. Siksi hänelle sopii kuntopyöräily.

Tokmannin vinkit muille:

  • Työterveyshuolto mukaan ideoimaan ja toteuttamaan terveyden edistämistä
  • Alkuun oma henkilökohtainen terveyskysely ja muutoksen seuranta
  • Mahdollisuus hakeutua työterveyshuollon kautta työkykyä ylläpitäviin ohjelmiin
  • Tarjolle liikunnalliseen elämään rohkaisevia etuja
  • Samat mahdollisuudet koko henkilöstölle

Tokmanni on EK:n jäsenliitto Kaupan liitto jäsenyritys.