Toni Pokela: ”Kauppiaat laittavat talouden pyörät pyörimään ja kuluttajan arjen sujumaan”

09.09.2022

Vähittäiskauppa on suomalaisen arjen keskiössä. Myös taloudelliset vaikutukset heijastuvat laajasti eri toimialoille ja työllisyyteen. EK:n Yrittäjävaltuuskunnan jäsen Toni Pokela pyörittää K-ketjun suurimpiin myymälöihin kuuluvaa K-Citymarketia sekä K-Marketia Espoon Isossa Omenassa.

Miksi haluat toimia kauppiaana ja millaisena näet kauppiaiden roolin?

On hyvä muistaa, että K-ryhmän myymälät erottuvat kauppiasvetoisuudellaan: jokaisessa K-kaupassa vetovastuussa on nimenomaan itsenäinen yrittäjä. Kauppiaana vastaan meidän K-Citymarketin asiakastyytyväisyydestä, valikoimista, hinnoittelusta, henkilökunnasta ja taloudellisesta tuloksesta.

Itselleni aivan keskeistä on juuri tämä yrittäjän vapaus – saan luoda juuri itselleni sopivat olosuhteet, joissa on mielekästä toimia. Vapauden kääntöpuolena on iso vastuu: yrittäjänä on oltava aina valmiina laittamaan itsensä likoon. Loppupeleissä yrittäjä on itse vastuussa kauppansa menestymisestä tai epäonnistumisista.

Kauppias antaa kasvot myymälälleen ja toimii sen takuumiehenä. Näin ollen asioiminen myymälässä on asiakkaallekin henkilökohtaisempaa. Myös palautteen antaminen on omalle kauppiaalle helpompaa.

Asiakaskohtaamiset ovat yhä työn suola. Parasta on, kun pääsen täyttämään asiakkaan toiveen tai ratkaisemaan jonkin ongelman.

Mitä hyvää K-kaupat tuottavat yhteiskunnalle?

Näen vähittäiskaupan tärkeänä tehtävän sen, että suomalainen maatalous pidetään käynnissä. Peräti 80–90 prosenttia meidän myymälämme elintarvikkeista on lähtöisin suomalaisilta viljelijöiltä. Kaiken kaikkiaan Keskon ostot suomalaiselta elintarviketeollisuudelta ja maataloudelta ovat lähes seitsemän miljardia euroa.

Muutenkin kotimainen kauppa on verkostobisnestä, jossa kohtaavat elintarviketeollisuuden ja logistiikan ohella todella monet toimialat. Hyödynnämme laajan kumppaniverkoston palveluita, osaamista ja tuotekehitystä. Vähittäiskauppa on myös ison mittakaavan työllistäjä.

Tämä kaikki auttaa pitämään talouden pyöriä pyörimässä. Yritykset ja yrittäjät ovat tärkeä elinvoiman lähde suomalaiselle yhteiskunnalle. Yritystoiminnalla tuotetaan myös verovarat, joilla yhteiskunnan muu toiminta rahoitetaan. Siksi sillä on valtava taloudellinen merkitys, että Suomessa on kannustava ilmapiiri tehdä yritystoimintaa.