Hyppää sisältöön
Etusivu / Uutiset / Työterveyshuolto auttaa pidentämään työuria

Työterveyshuolto auttaa pidentämään työuria

16.08.2021

Perusterveydenhuollolla ei ole aikaa eikä osaamista työn ja terveyden välisten yhteyksien selvittelyyn eikä pääsyä työpaikalle, kirjoittavat EK:n Auli Rytivaara, SAK:n Riitta Työläjärvi ja Pihlajalinnan Mervi Viljamaa Helsingin Sanomissa 16.8.

Toimiva työterveyshuolto auttaa vähentämään työkyvyttömyysaikoja sekä pidentämään työuria. Työterveyshuolto ei ole palvelujärjestelmän rikkaruoho vaan voimavara työikäisten terveyspalvelutarpeisiin vastaamiseksi. Työnantajien työterveyshuoltopalvelujen maksut sekä palkansaajien ja työnantajien yhdessä kustantamat Kela-korvaukset helpottavat terveyskeskuspalvelujen riittävyyttä vauvoille ja vaareille. Elina Seppälä unohti kolumnissaan (HS Visio 7.8.), ettei perusterveydenhuollolla ole aikaa eikä osaamista työn ja terveyden välisten yhteyksien selvittelyyn eikä pääsyä työpaikalle.

Työterveyshuollon tavoitteena on terveellinen ja turvallinen työ tasavertaisesti kaikille työntekijöille ja kaikille ammattiryhmille. Samalla pyritään takaamaan hyvä työympäristö ja työyhteisö sekä työhön liittyvien terveysvaarojen ehkäisy. Työterveys pitää myös huolta työ- ja toimintakyvyn ylläpitämisestä uran eri vaiheissa.

Ennaltaehkäisevää työtä tehdään myös sairauden hoitamisen yhteydessä. Näin voidaan estää sairauden paheneminen tai uusiutuminen sekä saada tietoa työyhteisön hyvinvoinnin ja työympäristön terveellisyyden parantamiseksi.

Työterveyshuollolla on työn ja terveyden erikoisosaamista, jota tarvitaan työikäisten palvelutarpeisiin vastaamiseksi. Hyvä esimerkki työterveyshuollon palveluista ovat alueelliset hankkeet, joissa erikoissairaanhoito siirtää sairauslomalta työhön palaamisen vaiheen työterveyshuollon tehtäväksi. Samalla voidaan tukea työkykyä sekä tarvittaessa muokata työtehtäviä työhön paluun helpottamiseksi.

Auli Rytivaara, asiantuntijalääkäri, Elinkeinoelämän keskusliitto EK

Riitta Työläjärvi, asiantuntijalääkäri, Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö

Mervi Viljamaa, johtava työterveyslääkäri, Pihlajalinna

Kirjoitus julkaistu ensimmäisen kerra Helsingin Sanomissa 16.8.2021

 

Haku