Ukrainan kriisi ja tiedon tarve pakotteista jatkuvat

11.08.2015

Ukrainan kriisi ja siihen liittyvät pakotteet jatkuvat jo toista vuotta ja samoin jatkuu tiedon tarve pakotteista. EK on koostanut yhteenvedon keskeisistä pakotteita koskevista tietolähteistä, jotka koskevan EU:n ja Yhdysvaltain asettamia pakotteita sekä Venäjän asettamia tuontikieltoja.

EU-maiden yrityksiä koskevat suoraan vain EU:n ja Venäjän asettamat pakotteet, mutta etenkin laajaa kansainvälistä kauppaa käyvien yritysten on syytä ottaa huomioon myös Yhdysvaltain asettamat pakotteet.

Kuten koosteesta käy ilmi, pakotetilanne elää koko ajan. Mikäli on tarpeen rajatapauksen vuoksi tai muusta syystä varmistua, ettei yritykselle aiheudu pakotteista ongelmia, on kirjallisten lähteiden lisäksi syytä tarkistaa asia ottamalla yhteyttä ulkoasiainministeriöön ja/tai Tulliin.

EK:n näkemyksen mukaan EU:n Venäjä-pakotteiden tulee olla sovellettavissa yksiselitteisesti ja niiden jäsenmaille ja niiden yrityksille kohdistuvien rasitusten tulee jakautua mahdollisimman tasapuolisesti. Myös pakotteista eniten kärsivien toimialojen tilanteen helpottamiseksi tarkoitetun EU:n ja kansallisen tukirahoituksen tulee jakautua oikeudenmukaisesti.

Yhteenveto keskeisistä pakotteista (EK:n netti)