Uusi rahoitusmuoto kannustaa yrityksiä kehitysmaahankkeisiin

07.04.2015

Suomalaisten yritysten käyttöön tulee ensi syksynä uusi rahoitusmuoto, joka auttaa niitä rahoittamaan osallistumistaan julkisen sektorin hankkeisiin kehitysmaissa.

Ulkoministeriö on ilmoittanut ottavansa syksyn alussa käyttöön uuden kehitysyhteistyön rahoitusmuodon, joka korvaa vuonna 2012 lakkautetun korkotukiluoton.

EK on ajanut voimakkaasti sitä, että korkotukiluotolle saataisiin korvaava kannustin, sanoo kauppa- ja kehityspolitiikkaan erikoistunut asiantuntija Satu Vasamo-Koskinen:

–Tämä on tervetullut viesti suomalaisille yrityksille, sillä kysyntää sille on. Suomalaisyrityksillä on paljon annettavaa kehitysmaiden julkisen sektorin hankkeisiin. Kaikki hyötyvät: Suomeen saadaan lisää vientiä samalla kun vientiyrityksemme auttavat kohdemaita kehittymään kestävästi ja luomaan talouskasvua.

Uusi rahoitusmuoto valmistellaan voimassa olevan korkotukilainsäädännön pohjalta. Vasamo-Koskinen kannustaa yrityksiä aktiivisuuteen:
– Juuri nyt on oikea aika tuoda esille näkemyksiä siitä, kuinka rahoitusmuoto saataisiin palvelemaan kaikkia osapuolia entistä paremmin.

Taustaa:
• Korkotukiluoton avulla voidaan tukea yritysten ja kehitysmaan julkisen sektorin hankkeita kattamalla lainan korko tai osa korosta kehitysyhteistyömäärärahoista. Rahoitusinstrumentti on yleisesti käytössä maailmalla.
• Korkotukiluotto lakkautettiin vuonna 2012. Kehityspoliittisessa toimenpideohjelmassa luvattiin luoda korvaava instrumentti.
• Korkotukiluotto koskee siis julkisen sektorin hankkeita, kun taas Finnfund rahoittaa yritysten hankkeita kehitysmaiden yksityisen sektorin kanssa.