Uusi työkalu yritysten rahoitukseen: joukkolainojen malliehdot valmistuneet
Joukkolainat voivat tarjota rahoitusvaihtoehtoja nykyistä useammalle yritykselle. Nyt julkistettavien malliehtojen keskeisenä tavoitteena on alentaa myös pienempien yritysten kynnystä lähteä joukkolainamarkkinoille ja hakea sieltä lisää rahoitusvaihtoehtoja.
Niiden avulla voidaan lisätä lainojen liikkeeseenlaskujen tehokkuutta ja kehittää parhaita markkinakäytäntöjä.
– Pääomamarkkinoihin liittyy usein mielikuva hankalasta ja kalliista rahoituksesta. Paradoksaalista on, että samaan aikaan markkinoita hyödyntäneiden yritysten kokemukset ovat kuitenkin pääsääntöisesti positiivisia. Tämän vuoksi tietoa eri rahoitusvaihtoehdoista tarvitaan lisää, kertoo EK:n rahoitusasiantuntija Tommi Toivola.
Malliehtoja laadittaessa on pidetty erityisesti silmällä markkinoille tulevia liikkeeseenlaskijoita, joilla ei ole luottoluokitusta tai joita ei muuten voida luokitella ns. investment grade –tasoisiksi. Mallidokumentit sisältävät kaksi erillistä osaa: tekniset malliehdot sekä kaupallisten ehtojen mallilausekkeet. Mallidokumentaatiolla ei pyritä millään tavoin standardoimaan liikkeeseenlaskujen kaupallisten ehtojen sisältöä.
Lisää tietoa seminaarissa
Malliehdot ovat yksi toimenpide yritysten joukkovelkakirjamarkkinoiden kehittämiseksi. Niiden lisäksi EK ja listayhtiöiden neuvottelukunta järjestävät tammikuussa 2014 tietoiskun asiasta kiinnostuneille yrityksille. Lisäksi pörssi on avaamassa alkuvuonna kevyemmin vaatimuksin toimivan First North -markkinapaikan yritysten joukkovelkakirjoille.
Malliehdot on ensi vaiheessa tehty englanniksi kansainvälisten sijoittajien ja osapuolten mukanaolon helpottamiseksi. Tavoitteena on, että keskeinen osa dokumentaatiosta on myöhemmin saatavilla myös suomenkielisenä.
– Kiitos malliehdoista kuuluu työryhmän työhön osallistuneille asianajotoimistoille, yrityksille, pankeille ja sijoittajille sekä erityisesti kirjoitustyöstä vastanneille Helena Viidalle ja Robin Nordbladille, kiittelee Toivola.
Malliehdot ovat saatavilla EK:n ja listayhtiöiden neuvottelukunnan sivuilta.
Työryhmässä ovat olleet mukana:
Jonathan Andersin ja Matti Engelberg Asianajotoimisto Hannes Snellmanista,
Petri Avikainen Asianajotoimisto White & Casesta,
Pasi Heinaro Handelsbankenista,
Mikko Heinonen, Janne Lauha ja Tero Tuomisto Asianajotoimisto Castren & Snellmanista
Jouni Järviluoma ja Karim Tähtivuori Skandinaviska Enskilda Bankenista,
Tiia Kytönen, Juha Mustonen, Samu Slotte ja Antti Vanne Danske Bankista,
Esa Lager Outokummusta,
Janne Lanki, Anne Laukia ja Timo Pietilä OP-Pohjolasta,
Karri Mäkitalo Suomi-yhtiöstä,
Sari Lounasmeri Pörssisäätiöstä,
Robin Nordblad Dittmar & Indrenius Asianajotoimistosta,
Kai Laitinen, Antti Saha ja Tuomas Toivonen Nordeasta,
Erika Romberg ja Christine Wahlsten Swedbankista,
Riitta Salonen,
Sini Soini ja Helena Viita Asianajotoimisto Roschierista,
Leif Söderström Rettigistä,
Ville Talasmäki Sammosta sekä
Tommi Toivola ja Hannu Ylänen Elinkeinoelämän keskusliitosta.
Työryhmän puheenjohtajana toimi Riitta Salonen.
Hanketta on lisäksi ohjannut ohjausryhmä, jonka puheenjohtajana on toiminut Harri Pynnä Fortumista ja jäseninä Kim Ignatius Sanomasta, Raimo Lind Wärtsilästä, Olli-Petteri Lehtinen Nordeasta, Risto Murto Varmasta, Timo Ritakallio Ilmarisesta, Lauri Rosendahl NASDAQ OMX Helsingistä ja Ville Talasmäki Sammosta.