Uusiutuva EU on Britannian etu

13.05.2014

EU-jäsenyys on Britannialle tärkeä, mutta unionin pitää muuttua nykyistä avoimemmaksi ja toimivammaksi, sanoo Britannian elinkeinoelämän keskusliiton CBI:n pääjohtaja John Cridland.

Edessä häämöttävät EU-vaalit eivät juuri tavallisten brittien arkielämää tunnu hetkauttavan, vaikka EU-aiheet maahanmuutosta koko Britannian EU-suhteeseen ovat nyt ajankohtaisempia kuin koskaan ennen.

Konservatiivipääministeri David Cameron on luvannut neuvotella EU-jäsenyyden ehdot uudelleen ja järjestää kansanäänestyksen maan EU-jäsenyydestä ennen vuoden 2017 loppua, mikäli puolue voittaa parlamenttivaalit ensi vuonna.

Työväenpuolueen puheenjohtaja Ed Miliband taas on ilmoittanut kansanäänestyksen olevan epätodennäköinen, jos hänen puolueensa voittaa parlamenttivaalit. Päätöstään hän perustelee pitkälti suurilla ja ennakoimattomillakin talousvaikutuksilla.

Mutta ennen ensi vuoden vaaleja, pitäisi vielä hoitaa toukokuiset EU-vaalit kunnialla läpi. Haasteita riittää, kun vanhat pääpuolueet yrittävät lyödä kiilaa maahanmuuttokriittisen itsenäisyyspuolue UKIPin voimakkaaseen suosionkasvuun. Nykyisenkaltainen EU ei enää monille kelpaa.

– EU tarvitsee perustavanlaatuista muutosta. EU-jäsenyys maksaa brittiveronmaksajalle liian paljon ja me olemme menettäneet kontrollin omiin asioihimme. Haluamme pitää oman rajavalvonnan ja estää sosiaaliturvaturismin, haluamme takaisin kontrollin oikeus- ja sisäasioissa ja haluamme varmistaa kaupankäynnin kasvun. Yhä tiiviimpää unionia emme halua, konservatiivit hahmottelevat uutta EU-tulevaisuutta vaaliesitteessään.

Pitkälti samoilla linjoilla on Britannian elinkeinoelämän keskusliiton CBI:n pääjohtaja John Cridland.

– Yhteismarkkinat ovat keskeinen osa tulevaisuuttamme, mutta EU ei ole täydellinen ja tyytymättömyys lisääntyy EU:n viranomaisvallan kasvaessa. Euroopasta täytyy tulla avoimempi, kilpailukykyisempi ja ulospäin katsovampi, jos aiomme kasvaa sekä luoda mahdollisuuksia ja työtä kaikille kansalaisille, Cridland sanoo.

Ei eurolle

EU:n tulisi CBI:n mielestä uudistaa yhteismarkkinoitaan nopeasti. Nyt esimerkiksi palvelusektorin toimintamahdollisuudet eivät ole täydellisesti toteutettu ja digitaalinen ulottuvuuskin puuttuu. Tämä näkyy esimerkiksi rajat ylittävässä nettikaupassa, jossa on paljon puutteita.

EU:n tulisi myös pikaisesti varmistaa keskeiset kauppasopimukset Yhdysvaltojen, Japanin ja muiden kumppaneiden kanssa sekä kunnioittaa jäsenvaltioidensa tahtoa osallistua tiiviimpään unioniin tai olla osallistumatta.

– Olen varma, että entistä tiiviimpi unioni euroalueen tapaan ei ole Britanniaa varten. Suuri uudistusasia on myös varmistaa, että Britannian jäsenyys yhteismarkkinoilla ja EU:ssa ei tule vaurioitumaan tai heikentymään euroalueen integraatiohalujen takia, Cridland toteaa.

CBI:n talvella julkaiseman raportin mukaan monesta kipukohdasta huolimatta EU-jäsenyyden hyödyt Britannialle ovat huomattavasti kuluja suuremmat. Järjestön mukaan onkin ylivoimaisesti järkevämpää kansallisen edun nimissä säilyä EU:n jäsenenä kuin irtaantua siitä.

– Britannia selviäisi EU:n ulkopuolella, mutta mikään vaihtoehto ei tarjoa parempaa järjestelyä. Britannian täytyy jäädä uudistettuun EU:hun, se on kansallisen edun mukaista ja luo töitä täällä ja Euroopassa, Cridland sanoo.

Hyödyt kymmeniä miljardeja

CBI laskee, että EU-jäsenyyden hyöty on vuositasolla noin 4-5 prosenttia bruttokansantuotteesta eli noin 62-78 miljardia puntaa (n. 74-93 miljardia euroa). Selkein taloudellinen hyöty jäsenyydestä tulee tavaroiden ja palveluiden vapaasta liikkumisesta 500 miljoonan ihmisen yhteismarkkinoilla. EU-jäsenyys on auttanut Britanniaa myös vahvistamaan asemaansa maailman finanssikeskuksena ja houkuttelemaan investointeja ympäri maailmaa.

– Meidän on parempi olla mukana uudistetussa EU:ssa kuin ulkopuolella ilman vaikutusvaltaa. Joka vuosi jäsenyys hyödyttää noin 3000 punnalla jokaista kotitaloutta tässä maassa, Cridland muistuttaa.

Vaikka EU:n monet hyödyt ovatkin kiistattomia, on jäsenyydellä ollut myös hintansa. Yhteismarkkina-alueen yhteiset säännöt ovat olleet välttämättömiä, mutta samalla se on kaventanut Britannian päätösvaltaa tietyissä säännöksissä. CBI:n mukaan etenkin työllisyyslaki ja vuokratyö- sekä työaikadirektiivi ovat aiheuttaneet syvää turhautumista ja olleet suurin haittapuoli. Myös EU:n voimakas sääntely esimerkiksi terveys- ja turvallisuuskysymyksissä on ollut merkille pantavaa.

Tulevien EU-vaalien jälkeen Cridland toivoo uusilta päättäjiltä nopeita tekoja maanosan tulevaisuuden eteen. Ja sellaisia päätöksiä, jotka hyödyttävät kaikkia.

– Kaikkien tulevaisuuden uudistusten tulee hyödyttää kaikkia jäsenmaita, ovat he sitten eurossa tai eivät. EU:n tulee myös olla yksimielinen sellaisissa asioissa kuten uusien kauppasopimusten solmiminen. Nyt on aika tuoda yhteismarkkinat 2000-luvulle, Cridland lopettaa.

Bisneselämä EU:n takana

Toimivaa EU:ta kaipaa jatkossakin Cridlandin tapaan moni taho Britanniassa, vaikka kasvava joukko ihmisiä onkin alkanut kyseenalaistaa koko unionissa olemista.

Huolensa mahdollisesta EU-erosta on esittänyt uutistoimisto Reutersin haastattelussa myös pankkimaailmankeskus Cityn pormestari Roger Gifford. Hänen mukaansa Britannian eroaminen EU:sta voisi johtaa ulkomaisten pankkien lähtemiseen Citystä ja siten alasajaa Lontoon asemaa finanssimaailman keskuksena.

Huolta ja epäilyksiä talouden toimivuudesta EU:n ulkopuolella on esitetty myös esimerkiksi monista yrittäjä- ja kaupan alan järjestöistä.

Teksti: Tommi Manninen, Lontoo

Kuva: CBI