Helpommin Vietnamin markkinoille

04.08.2015

EU ja Vietnam saivat päätökseen neuvottelut uudesta vapaakauppasopimuksesta tällä viikolla. Erityisesti pienempien yritysten mahdollisuus päästä kiinni Vietnamin markkinoihin helpottuu, kun kaupan esteitä puretaan ja liiketoimintaympäristön ennakoitavuus paranee.

Vapaakauppasopimus tulee poistamaan tuontitullien lisäksi myös valtaosan Vietnamin käyttämistä vientitulleista. Palveluiden ja investointien markkinoillepääsyä tullaan helpottamaan, ja eurooppalaiset yritykset pääsevät myös osallistumaan paremmin Vietnamin julkisiin hankintoihin.

Sopimuksen hyötyjä joudutaan kuitenkin odottamaan vielä pari vuotta. Sitä ennen neuvotteluiden tekninen työ on saatava päätökseen, minkä jälkeen sopimus menee Euroopan parlamentin ja jäsenmaiden hyväksyttäväksi. EU:n sisäinen prosessi tulee kestämään vähintään pari vuotta. Yritysten kannalta olisi erittäin tärkeää, että tämä prosessi etenee vauhdikkaasti, jotta sopimukset tarjoamat uudet liiketoimintamahdollisuudet konkretisoituvat pikaisesti.

– Vietnamin nopea talouskasvu, kasvavat kotimarkkinat sekä edullinen työvoima ja nuori väestö tekevät maasta kiinnostavan markkinan myös suomalaisyrityksille. Erityisesti Vietnamin talouskehityksen myötä lisääntyvät infrastruktuurihankkeet ovat mahdollisuus suomalaisviejille lisätä läsnäoloaan Vietnamissa, sanoo EK:n asiantuntija Saila Turtiainen.

Tärkeimpiä potentiaalisia toimialoja suomalaisyrityksille on ICT-sektori, energia- ja ympäristösektorit (mm. jätteenkäsittely), sellu- ja paperiteollisuus, mekaaninen metsäteollisuus sekä kemianteollisuus.

Suomesta viedään Vietnamiin erityisesti koneita ja laitteita, kuljetusvälineitä sekä metsäteollisuuden tuotteita. Vuonna 2014 Suomen viennin arvo oli noin 79,3 miljoonaa euroa ja tuonti 149,7 miljoonaa euroa. Vietnamista Suomeen tuodaan kulutustarvikkeita, kuten vaatteita, kenkiä, huonekaluja ja elintarvikkeita.