Vapaakauppaneuvotteluissa tärkeä edistysaskel

06.10.2015

Vapaakauppaneuvotteluissa saavutettiin maanantaina 5.10. tärkeä etappi, kun kolmetoista Tyynenmeren valtiota pääsi sopuun alueen kumppanuussopimuksesta (TPP) viisi vuotta kestäneiden neuvottelujen jälkeen.

Sopimuksen odotetaan vahvistavan maailmantalouden kasvua ja luovan uutta dynamiikkaa, josta myös sopimuksen ulkopuoliset maat voivat hyötyä. Sopimus kattaa 40 % maailmantaloudesta.

Sopimuksessa mukana olevia valtioita ovat USA, Kanada, Meksiko, Japani, Australia, Uusi Seelanti, Malesia, Vietnam, Singapore, Brunei, Peru ja Chile.

Sopimuksen tekstiä joudutaan vielä hiomaan, ja esimerkiksi USA:ssa se ehtinee kongressin käsittelyyn vasta vuoden 2016 puolella.

– Sopimuksen syntyminen muistuttaa EU:ta ja Suomea siitä, että myös EU:n on tärkeää vahvistaa omaa vapaakauppasopimusten verkostoaan. Sekä taloudellisesti että poliittisesti merkittävin integraatiohanke on EU:n ja USA:n välinen transatlanttinen talouskumppanuus (TTIP), tähdentää johtava asiantuntija Simo Karetie EK:sta.

– USA:lle Tyynenmeren sopimus on ollut selkeä prioriteetti, joten tämän sopimuksen syntyminen kääntää toivottavasti katseet EU:n ja USA:n välisiin TTIP-neuvotteluihin. Tavoitteena on edistyä mahdollisimman pitkälle kesään 2016 mennessä. Elinkeinoelämän kannalta erityisen merkittäviä kokonaisuuksia ovat julkiset hankinnat, sääntely-yhteistyö ja pk-yritysten markkinoillepääsy, Karetie tähdentää.