Vastuullisuuden tekijät: Bolt.Worksissa keskeinen osa vastuullisuutta on, että tekee muille kuten toivoisi itselleen tehtävän
Vastuullisuus pitää huomioida monesta eri näkökulmasta. Helpoksi ohjenuoraksi Bolt.Worksin kehitysjohtaja Timo Hakkarainen vinkkaa, että jos hinta työntekijän tekemästä työstä on epäilyttävän edullinen, jotain asiaa ei ole tehty kuten pitäisi. Bolt.Works on EK:n jäsenliiton Henkilöstöpalveluyritysten liitto HPL:n jäsenyritys.
Bolt.Worksin kehitysjohtaja ja yksi yrityksen perustajista Timo Hakkarainen pitää lähtökohtana sitä, että yrityksen liiketoiminnan pitää oikeasti hyödyttää yhteiskuntaa.
– Emme halua tehdä eettisesti tai ekologisesti kestämätöntä liiketoimintaa.
Vastuullisuus tarkoittaa, että kaikkeen liiketoimintaan ei voida lähteä. Rakennusala on henkilöstövuokrauspalveluita tarjoavalle Boltille iso toimiala. Hakkaraisen mukaan rakennusalalla on edelleenkin paikoitellen kestämätöntä toimintaa, kun haetaan halvinta hintaa.
– Jos hinta työntekijän tekemästä työstä on epäilyttävän edullinen, jotain asiaa ei ole tehty kuten pitäisi – ehkä ei anneta asianmukaisia varusteita tai sitten ei makseta kunnon palkkaa. Kun päädytään lööppeihin, vedotaan siihen, että ”ei voitu tietää”. Oikeasti yrityksessä ei olla haluttu ajatella, mitä halvan hinnan takana on.
Millaisia vastuullisuustekoja Bolt.Worksissä on?
Boltissa aktiivisia vastuullisuustekoja on paljon. Työvaatteiden kilpailutuksessa huomioidaan valmistuksen hiilikuorma sekä nopea pesulakierto, joka vähentää vaatteiden tarvittavaa määrää. Työsuhdeautoille on asetettu päästörajat. Ennakoiva varhaisen välittämisen malli on aktiivisessa käytössä ja päihdeohjelma on hyvin konkreettinen. Tiivistä yhteistyö tehdään myös ammattiliittojen kanssa työntekijöiden oikeuksien turvaamiseksi. Bolt on mukana Caritas-säätiön Duunista totta -hankkeessa, joka tukee vammaisten henkilöiden työllistymistä.
Myös teknologinen edelläkävijyys on Hakkaraisen mukaan vastuullisuutta, kun sen avulla vähennetään turhaa paperinkulutusta ja siirtymisiä paikasta toiseen. Se lisää myös mahdollisuuksien tasa-arvoa, kun töitä voi hakea sen hetkisestä sijainnista riippumatta.
Uusimpana vastuullisuustekona Boltissa on kansainvälisen työvoiman suhteen kaikki tahot sidottu sopimuksin toimimaan siten, että kaikki ihmiskauppaan liittyvät elementit on suljettu pois.
– Henkilöstöpalveluyritysten liitto HPL:ssä on laadittu ulkomaalaisten työntekijöiden rekrytointiin pelisäännöt. Noudatamme näitä ja olemme joiltakin osin vielä tiukentaneetkin ehtoja, myös HPL:n hallituksen jäsenenä toimiva Hakkarainen toteaa.
Yhtenä hyvin konkreettisena esimerkkinä vastuullisesta toiminnasta Hakkarainen nostaa esiin, kuinka yritys osallistui aluejohtajaksi suunnitellun, mutta ennen aloittamista vakavan sairauskohtauksen saaneen henkilön kuntoutusprosessin tukemiseen.
– Henkilö ei ollut vielä ehtinyt aloittaa tehtävässään, kun hän sai vakavan sairauskohtauksen ollessaan kuntosalilla. Palkkasimme hänet kuitenkin töihin heti, kun lääkärit antoivat luvan, ja hän pystyi tekemään töitä toipumisensa ehdoilla. Kun kyseessä on hyvin työorientoitunut ihminen, töissä käyminen voi olla todella motivoivaa kuntoutuksenkin kannalta, kunhan sitä voi tehdä voimiensa mukaan. Tässä tilanteessa oma ohjenuorani oli, että mietin, kuinka haluaisin itseäni vastaavassa tilanteessa kohdeltavan, Hakkarainen kuvailee.
– Toki tällainen tukeminen vaatii yhtiöltä jo jonkinlaista kokoa, jotta yrityksen kantokyky kestää. Ihan pienet yritykset eivät taloussyistä tällaiseen ilman välttämättä pysty, vaikka halua olisikin.
Mitä hyötyä yritykselle on vastuullisuudesta?
Hakkaraisen mukaan vastuullisesti toimiminen sitouttaa työntekijöitä ja asiakkaita.
– Mainetta on toki vaikea hallita, eikä ihan kaikkia tietysti voi miellyttää, sillä vastuullisuus on myös sitä, että on looginen linja, tehdään työtä johdonmukaisesti ja seurataan omia arvoja.
Osa vastuullisuutta on myös laadukas työn jälki.
– Boltin työvoimalla on syystäkin hyvä maine, Hakkarainen sanoo.
Miten Boltin tärkeät sidosryhmät ovat reagoineet vastuullisuustekoihin?
Hakkarainen muistuttaa henkilöstöpalvelualan olevan alana nuori ja alalletulokynnyksen matala, mikä tuo mukanaan onnenonkijoitakin helpon vaurastumisen toivossa. Jos meinaa toimia lain ja asetusten mukaisesti, kuluja kuitenkin tulee.
– Peräänkuulutan asiakaskunnalta fiksua hankintapolitiikkaa. Kannattaa miettiä etukäteen, millaisten yritysten kanssa haluaa tehdä töitä.
Asiakasyrityksistä Hakkarainen mainitsee esimerkkeinä Hartelan ja SRV:n.
– Näissä yrityksissä on selkeä politiikka ja he haluavat vastuullisia yrityksiä kumppaneikseen.
Vinkkinne vastuullisuusmatkan alussa olevalle yritykselle?
– Hyvä hetki huomioida vastuullisuus kaikessa toiminnassa on nyt. Se on tätä päivää. Vastuullisuuden pohtiminen vaatii keskustelua ja workshoppaamista, mutta on fiksua käyttää siihen tarvittava aika ennen kuin asiakkaat sitä vaativat, Hakkarainen muistuttaa.
Teksti: Leena Vänni
Kuva: Sakari Röyskö