Venäjä esillä elinkeinoelämän ja EU:n kauppakomissaarin tapaamisessa

03.05.2012

Venäjä oli vahvasti esillä, kun suomalainen elinkeinoelämä tapasi viime viikolla Brysselissä EU:n kauppakomissaarin Karel De Guchtin. EK:n puheenjohtaja Ole Johansson ja De Gucht keskustelivat muun muassa Venäjän WTO-jäsenyydestä sekä EU:n ja Venäjän kahdenvälisistä suhteista.

Keskusteluissa todettiin, että Venäjän odotetaan ratifioivan tänä kesänä WTO-jäsenyytensä, mikä lisää toimintaympäristön ennustettavuutta ja vähentää kustannuksia muun muassa tuontitullien alentuessa.

WTO-jäsenyyden lisäksi elinkeinoelämä kiirehtii EU:n ja Venäjän kahdenvälisten suhteiden tiivistämistä. Jos uuden perussopimuksen neuvotteluissa ei päästä tänä vuonna tuloksiin, on syytä harkita vakavasti erillistä investointi- ja vapaakauppasopimusta.

Elinkeinoelämälle on myös tärkeää, että paraikaa käytävät neuvottelut EU:n ja Venäjän välisestä viisumihelpotussopimuksesta johtavat todellisiin helpotuksiin eivätkä monimutkaistaisi nykyisiä käytäntöjä miltään osin.

Kannustusta uusille vapaakauppasopimusneuvotteluille

EU keskustelee tällä hetkellä mahdollisista vapaakauppasopimusneuvotteluista myös kahden muun tärkeän kauppakumppanimaan kanssa, Yhdysvaltojen ja Japanin. Elinkeinoelämä toivoo näiden aloitteiden etenevän nopeasti ja EU:n aloittavan neuvottelut kunnianhimoisten vapaakauppasopimuksen aikaansaamiseksi molempien maiden kanssa.

EU:n vapaakauppasopimusneuvotteluja Mercosur-maiden eli Brasilian, Argentiinan, Paraguayn ja Uruguayn kanssa vaikeuttavat tällä hetkellä Argentiinan asettamat kauppaa vaikeuttavat toimet sekä maan suunnitelmat kansallistaa espanjalaisen Repsolin argentiinalainen tytäryhtiö YPF.

Elinkeinoelämä pitää erittäin tärkeänä, että EU ei lähde muuttamaan omaa kauppapoliittista linjaansa. Myös protektionistisiin toimiin ryhtymistä kauppapolitiikassa on vältettävä. Nyt taloudellisesti haasteellisina aikoina on pikemminkin pyrittävä löytämään viennistä uusia kasvumahdollisuuksia ja tiivistettävä suhteita suurimpien kauppakumppanimaiden kanssa.