Venäjä-osaamisen valtit – ammattitaito, asenne, kielen ja kulttuurin tuntemus

07.03.2013

Venäjän-osaajille on jatkossa entistä enemmän kysyntää, kun itäkaupan ja -investointien odotetaan jatkavan vahvaa kasvuaan. Viisumihelpotusten myötä Venäjä-osaamista tarvittaisiin entistä kattavammin myös kotimaassa.

Venäjän-osaajan tulee aina olla ensisijaisesti oman alansa ammattilainen – juristi, myyntineuvottelija tai vaikka eräopas. Erityisen vahva asema on sillä, joka pystyy yhdistämään ammattiosaamisen ja kielitaidon, uskoo EK:n Venäjä-asiantuntija Timo Laukkanen.

Vaativilla markkinoilla tämäkään ei usein riitä. Venäläiset shakkimestarit tietävät, että voittajaksi selviytyy se, joka parhaiten tuntee vastapuolen. Sama pätee Laukkasen mukaan kauppasuhteissakin:

– ”Venäläisyyden” tuntemus on keino ymmärtää naapurimaan intressejä myös bisneksessä. Ainakin Venäjän-liiketoiminnan avainhenkilöt tarvitsevat vahvaa yleissivistystä itänaapurin kulttuurin, politiikan ja tietysti neuvottelu- ja seurusteluetiketin suhteen. Venäjällä osataan arvostaa sitä, että ulkomainen kumppani on perehtynyt paikalliseen kulttuuriin tai osoittaa ainakin kiinnostusta sitä kohtaan.

Venäjän haasteellisuus ja kiehtovuus liittyy maan monimuotoisuuteen, Laukkanen muistuttaa.

–  Ei ole vain ”yhtä” Venäjää, vaan kyseessä on yksi maailman monikansallisimmista valtioista. Myös sukupolvien erot ovat merkittäviä. Pitkään ulkomailla työskennelleet tai läntisissä huippuyliopistoissa opiskelleet venäläiset eivät välttämättä toimi samoin kuin ”maan tapa” Venäjällä antaisi olettaa.

Timo Laukkasen artikkeli ”Venäjä-osaamista ei pidä mystifioida” on mukana tänään julkaistavassa kirjassa ”Vie osaaminen yhteiskuntaan”. Teos sisältää keskustelunavauksia Venäjä-osaamisesta.

Lisätiedot:

EK:n Venäjä-asiantuntija Timo Laukkanen, puh. 09 4202 2705, etunimi.sukunimi@ek.fi