EK:n talouskatsaus: Venäjällä kyyti kylmää, EU:ssa tasaisempaa

20.01.2015

Luottoluokituslaitokset laskevat kilpaa Venäjän luokituksia maan epävakauden takia. Luokitusta laski ensin Fitch ja heti perään Moody’s. Valtionlainaluokitukset ovat jo lähellä roskalainatasoja.

Maailmanpankin tuoreen ennusteen mukaan Venäjän talous supistuisi tänä vuonna noin 3 %. Danske Bank ennusti puolestaan jo joulun aikaan, että maan talous supistuisi peräti 8 %.

Öljyn hinta on laskenut alle 50 dollariin barrelilta, ja kauhuskenaarioissa mainittu 40 dollarin taso voi hyvinkin toteutua. Bkt:n laskun ohella Venäjän arvioita huonontavat heikot rakenteet: kaikki on öljyn varassa, eikä tätä voi nopeasti muuttaa.

Vienti väreilee Euroopassa

EU:n suhdannekyselyt eivät luvanneet mitään lisää joulukuussa. Bkt on jolkottanut paikoillaan Saksassa ja Ranskassa viime vuoden tammi–syyskuun ajan. Britannia on EU:n isoista ainoa kasvumaa.

Nousua on myös Espanjassa ja Portugalissa, mutta Italia ei ole velkamaista vielä elpymässä. Teollisuustuotanto ei Euroopassa kasva, mutta vienti on hienokseltaan lisääntynyt.

EU:n vuosi alkaa elvytyksellä

EKP aloittaa tammikuussa mittavan elvytyksen arvopapereiden osto-ohjelmalla. Ohjelmalla lisätään rahamäärää euroalueella, avitetaan taloutta ja hälvennetään deflaatiopelkoja.

Euron arvo on edelleen hiukan laskenut, markkinakorot ovat lähellä nollaa ja öljyn hinta on laskenut alle puoleen. Tuuppaamista kannattaa kokeilla: parhaassa tapauksessa moottori jopa käynnistyy. USA:n vastaavia operaatioita on pidetty tuloksellisina.

Perusteellisemmat kasvusysäykset syntyvät aikanaan teknologian kehityksen, rakenteiden sopeutumisen ja kriisienkin kautta. Maailmantalouden kasvusta kehittyneiden maiden merkitys on vain neljännes ja USA:n osuus siitä on noin puolet.

Kehittyvät maat pääasiassa Aasiassa ja Etelä-Amerikassa pyörittävät siis maailmantalouden rattaita. Euroopassa vauhdikkain vuosikasvu jää nousevilla talouksillakin runsaaseen 3 prosenttiin.

Kotimaassa tilaukset lisääntyneet

Suomessa kokonaistuotannon suhdannekuvaaja notkahti marraskuussa jälleen alaspäin, mutta teollisuuden tuotanto on hienoisesti kasvussa lähinnä autonvalmistuksen ansiosta.

Uudet tilaukset lisääntyivät viime vuonna jo kuukausien ajan, vaikka ne eivät näytä vielä tuottaneen kasvua tuotantoon tai vientiin. Kannattavuuden laskuakin on saatu aisoihin kysynnän hiipumisesta huolimatta.