Venäläisten matkailijoiden kulutus hiipuu – verkkokauppa kiihtyy

06.10.2015

Kaupan liiton teettämän tuoreen selvityksen mukaan venäläismatkailijoiden kulutus Suomessa hiipuu. Venäläisten kokonaiskulutus Suomessa voi tänä vuonna jopa puolittua viime vuoden 925 miljoonasta eurosta, jos matkailijahävikki jatkuu alkuvuoden vauhdilla.

Palvelut eivät koskaan ole houkutelleet venäläisiä matkailijoita Suomeen. Niiden käyttö on vähentynyt entisestään ja viimevuotiseen verrattuna yksittäisen matkailijan palveluihin käyttämä rahamäärä romahti kolmanneksen, 35 euroon. Venäläismatkailijoiden suorittamien tavaraostosten arvo on myös jatkanut laskua. Niistä on vuoden aikana haihtunut neljännes. Tavaroita ostetaan loman aikana enää reilulla 120 eurolla.

Loikka verkkoon

Venäläiset ovat toden teolla löytäneet verkkokaupan. Selvityksen mukaan Suomessa matkailevista venäläisistä 66 prosenttia kertoi ostaneensa palveluita tai tavaroita. Nousua edellisvuodesta oli yli 25 prosenttiyksikköä. Venäjä onkin noussut yhdeksi mielenkiintoisimmaksi verkkokauppamarkkinaksi.

On olemassa suuri riski, että talouden elpyessä matkailijat eivät palaa Suomeen. Venäläisellä kuluttajalla ei ole enää tarvetta tulla Suomeen, kun tavaroita saa kotiovelle kansainvälisestä verkkokaupasta ja paremmiksi koettuja palveluita muualta.

Kaupan liiton teettämässä tutkimuksessa haastateltiin tammi-elokuun aikana yhteensä 6 725 Suomesta lähtevää, vähintään 15-vuotiasta venäläistä.