Yritys, vastaa Kuntaranking-kyselyyn tammikuussa

28.11.2022

Kuntaranking-tutkimus mittaa Suomen eri alueiden yritysmyönteisyyttä. EK:n jäsenyritysten olisi tärkeää vastata kyselyyn tammikuun aikana: tulokset voidaan julkaista vain niiltä alueilta, joilta saadaan riittävästi vastauksia.

Kuntaranking on EK:n tunnetuimpia kyselytutkimuksia. Joka toinen vuosi toteutettavassa tutkimuksessa Suomen alueet (seutukunnat) laitetaan paremmuusjärjestykseen sen mukaan, kuinka yritysmyönteisen toimintaympäristön ne tarjoavat paikallisille yrityksille.

Edellisellä kerralla vuoden 2021 Kuntarankingissä pärjäsivät parhaiten Seinäjoen, Rauman ja Salon seudut. Itä-Suomesta parhaiten pärjäsi Joensuu. Isoimmat tulosparantajat löytyivät Kajaanin ja Ylä-Savon seuduilta.

Tulosaineisto koostuu EK:n jäsenyritysten vastauksista ja tilastomuuttujista. Yrittäjien antamat arvosanat peilaavat mm. kunnallisen päätöksenteon yrityslähtöisyyttä, yrityspalveluiden toimivuutta sekä yritysten ja kunnan työnjakoa elinkeinotoiminnassa ja julkisissa palveluissa.

Valtaosa jäsenyrityksistä saa tammikuun alkupäivinä pyynnön osallistua Kuntaranking-kyselyyn, kertoo EK:n johtava asiantuntija Jari Huovinen:

”Kuntarankingia on tehty vuodesta 2010. Se on vakiinnuttanut asemansa kuntapäättäjien ja pk-kentän välisessä vuoropuhelussa. Monissa kunnissa tuloksia on hyödynnetty myös elinkeinopolitiikan arvioinnin mittarina”, kertoo Huovinen.

Tulokset julkistetaan helmikuussa. Tuloksia ja alueellisia näkemyksiä hyödynnetään myös kevään eduskuntavaalivaikuttamisessa, kun viemme yrittäjien näkemyksiä niin ehdokkaiden kuin äänestäjienkin tietoon.