Yrityskylä laajensi toimintaansa yläkouluihin

06.05.2016

Yhdeksäsluokkalaiset pääsevät kokeilemaan Yrityskylässä kansainvälisen yrityksen johtamista nopeatempoisen pelin muodossa. Tiimityön osaaminen ja neuvottelutaidot nousevat isoon rooliin.

Yrityskylä on suomalainen, maailman parhaana palkittu koulutusinnovaatio, joka tarjoaa peruskoululaisille omakohtaiseen kokemukseen perustuvan oppimisjakson työelämästä, taloudesta ja yrittäjyydestä. Hanketta koordinoi Taloudellinen tiedotustoimisto TAT.

Kuudesluokkalaisten Yrityskylä on jo vakiinnuttanut toimintansa kahdeksalle paikkakunnalle eri puolille Suomea. Tänä keväänä myös ensimmäiset yhdeksäsluokkalaiset ovat päässeet kokeilemaan kansainvälisen yrityksen johtamista nopeatempoisen pelin kautta Yrityskylän uusissa oppimisympäristöissä.

Oppilaat pelaavat Yrityskylässä peliä neljän hengen tiimeissä, jotka kilpailevat keskenään siitä, kuka johtaa suomalaista yritystä globaaleilla markkinoilla parhaiten.

Työelämä, vientiyritysten työtehtävät, urapolut ja tulevaisuuden työmahdollisuudet tulevat oppilaille, opettajille ja opinto-ohjaajille tutuiksi erittäin käytännönläheisesti.

Koulut ja yritykset vuorovaikutukseen luontevasti

Yrityskylän tavoitteena on tuoda yritykset ja koulumaailma luontevaan vuorovaikutukseen keskenään ja tukemaan samalla nuorten oppimista. Oppimiskokonaisuus tarjoaa yrityksille laadukkaan, vastuullisen ja pedagogisen tavan osallistua työelämässä tarvittavien tietojen ja taitojen opettamiseen peruskoululaisille.

Tavoitteena on, että peruskoulut tekisivät tulevaisuudessa aktiivisemmin yhteistyötä paikallisten yritysten ja yrittäjien kanssa.

Pelipäivä herätti kipinän oppia lisää

Yläkoulun ensimmäiseksi yritysyhteistyökumppaniksi on varmistunut kuopiolainen paalutusalan yritys Junttan Oy. Neuvotteluja uusien kumppaneiden kanssa käydään parhaillaan.

Yhdeksäsluokkalaisten oppimiskokonaisuudessa vierailee tänä keväänä noin 2 000 nuorta ja opettajaa Itä-Suomessa ja pääkaupunkiseudulla. Seuraavana lukuvuonna Yrityskylä laajenee entisestään ja tulee tavoittamaan tuhansia yhdeksäsluokkalaisia opettajineen myös Varsinais-Suomessa, Pirkanmaalla sekä Pohjanmaalla.

Yhdeksäsluokkalaisten opintoihin liittyy sähköinen oppimateriaali, jonka avulla historian ja yhteiskuntaopin opettaja pitää oppilailleen koulussa neljä Yrityskylä-oppituntia. Tunneilla käydään läpi muun muassa tiimityöskentelyä, yrityksen mainetta sekä globaalia taloutta.

Kokonaisuus huipentuu Yrityskylä-pelipäivään, jossa punnitaan muun muassa kyvyt jatkuvaan vuorovaikutukseen, neuvottelutaitoihin sekä yrityksen maineesta huolehtimiseen.

– Olemme saaneet yhdeksäsluokkalaisilta ja opettajilta erittäin myönteistä palautetta! Lähes neljä viidestä osallistujasta koki, että Yrityskylä herätti kipinän oppia lisää yritystoiminnasta ja kansainvälisyydestä, toiminnanjohtaja Tomi Alakoski myhäilee.

kuva: Yrityskylä