Yrityskylä nousee maailmanmaineeseen

02.05.2014

Suomalainen koulutusinnovaatio Yrityskylä saa osakseen kansainvälistä huomiota. World Innovation Summit for Education (WISE) on valinnut Yrityskylän finalistiksi maailmanlaajuiseen kilpailuun, jossa palkitaan vuosittain yhteiskunnallisiin pulmiin vastaavia koulutusratkaisuja. Suomalainen hanke on tiettävästi ensi kertaa mukana näin kovan luokan mittelössä.

Yrityskylä on peruskoulun kuudensille luokille suunnattu opintokokonaisuus, joka yhdistää luovasti työelämän, yrittäjyyden ja yhteiskunnan. Oppilaat työskentelevät päivän ajan pienoiskaupungin kaltaisessa oppimisympäristössä, jossa jokaisella on oma ammatti ja työpaikka.

Yrityskylä-päivään johdattaa opetussuunnitelmaan perustuva ennakkomateriaali. Oppilaat perehtyvät esimerkiksi siihen, mitä työ on ja miten työpaikkaa haetaan. Päivän aikana koululaiset ottavat tuntumaa myös kuluttajan ja kansalaisen rooleihin: he saavat palkkaa, maksavat veronsa, käyvät ostoksilla ja ilmaisevat äänestämällä kantansa yhteisiin asioihin.

Innovaation isä, toiminnanjohtaja Tomi Alakoski (Taloudellinen tiedotustoimisto TAT) iloitsee kansainvälisestä tunnustuksesta ja finaalipaikasta.

– Yrityskylä on ollut menestystarina Suomessa. Sillä pystytään vastaamaan nuorten koulumotivaatiota ja työelämätaitoja koskeviin haasteisiin, hän sanoo.

Euronews kuvaamaan Helsingin Yrityskylää

Yrityskylä osallistuu WISE-kilpailun nimellä Me & MyCity. Kansainvälisesti tunnetut koulutusmaailman vaikuttajat ovat valinneet finalistit, joita on tänä vuonna 15 yhteensä 14 maasta. Finalisteista kuusi palkitaan vuoden lopulla Dohassa.

WISE-ehdokkuuden ansiosta Yrityskylä paistattelee lähiviikot kansainvälisen huomion kohteena. Toukokuussa lontoolaisen Euronewsin kuvausryhmä tulee tekemään Helsingin Yrityskylästä laajan reportaasin. Kanava tavoittaa miljoonayleisön. Dokumentti pyörii myös Learning World -sivustolla ja WISE-organisaation viestinnässä.

Lisäksi kansainvälinen konsulttiyhtiö tekee Yrityskylälle ulkoisen auditoinnin osana WISE-ehdokkuutta. Se antaa arvokasta tietoa muun muassa toiminnan jatkokehitykseen.

Yrityskylä on saanut kansainvälistä huomiota myös jo aiemmin: viime vuonna Euroopan komissio palkitsi Yrityskylän yrittäjämäisen ajattelun edistämisestä.

Uusia Yrityskyliä etelään ja pohjoiseen

Suomessa toimii tällä hetkellä kuusi Yrityskylää: Helsingissä, Varsinais-Suomessa, Pirkanmaalla, Pohjanmaalla ja Itä-Suomessa. Lisäksi on kiertävä valtakunnallinen kylä, joka on vieraillut alkuvuoden Lappeenrannassa ja siirtyy syksyllä Poriin.

Kansainvälisestä pöhinästä huolimatta Yrityskylän kehittäminen jatkuu Suomessa aktiivisesti. Tavoitteena on tuoda oppimisympäristö yhä uusien kuudesluokkalaisten ulottuville.

Ensi syksynä avataan uudet Yrityskylät Espooseen ja Ouluun. Espoon Yrityskylä pyrkii palvelemaan koko läntisen Uudenmaan kouluja, Pohjois-Pohjanmaalle toivotetaan tervetulleiksi myös Kainuun ja Pohjois-Suomen kuudesluokkalaisia.

Yrityskylissä käy lukuvuoden aikana noin 30 000 oppilaista eli puolet Suomen kuudesluokkalaisista. Toimintaa koordinoi Taloudellinen tiedotustoimisto TAT. Rahoittajia ovat opetus- ja kulttuuriministeriö, kunnat, yritykset ja säätiöt.

Suomen Partiolaiset kutsuivat Yrityskylän Suurjuhlaansa

Yrityskylällä on takataskussaan myös muita uusia aluevaltauksia. Konseptia kehitetään jatkuvasti kuntien opetustoimen kanssa ja pohditaan muun muassa yläkouluihin soveltuvan mallin luomista. Kokemukset kuudesluokkalaisten kyläpäivistä ovat olleet niin myönteisiä, että ”kentältä” kohdistuu koko ajan painetta tarjota Yrityskylä-kokemus uudelleen yläkoulussa.

Kokonaan uusi yhteistyökumppani Yrityskylälle ovat Suomen Partiolaiset. Partiolaiset kokoontuvat kesäkuussa Kouvolaan noin seitsemän vuoden välein järjestettävään Suurjuhlaansa, jonne saapuu 10 000 lasta ja nuorta eri puolilta Suomea.

Partiolaisten toiveesta Yrityskylä tarjoaa juhlilla ohjelmapisteen, jossa vierailee päivän aikana noin 2 000 tarpojaa ja vaeltajaa. Tarpojat ovat iältään 12–15-vuotiaita ja vaeltajat 18–22-vuotiaita.

Nuoret ovat tutustuneet ennakkomateriaalin avulla talouden toimintaan, haasteisiin ja kriiseihin sekä vierailleet omilla paikkakunnillaan finanssialan, kaupan tai teollisuuden yrityksessä. Suurjuhlarastilla he ratkaisevat oman toimialan yritystä kohdanneen ongelman. Matkan varrella on mahdollisuus kysyä neuvoa elävän elämän yritysedustajilta, sillä muun muassa Nordea, S-ryhmä, Metso ja Samsung osallistuvat rastin toteuttamiseen.

 
Tiedote: Yrityskylä valittiin finalistiksi maailmanlaajuiseen koulutusalan kilpailuun

Tiedote: Pohjois-Pohjanmaalle perustetaan syksyllä koululaisten Yrityskylä

www.yrityskyla.fi

 

Kuva: Hannele Mayer-Pirttijärvi, Taloudellinen tiedotustoimisto TAT