Jenni Järvelä bloggaa: EK:n puheenjohtaja Veli-Matti Mattila ei ehdottanut palkkojen alentamista

EK:n puheenjohtaja Veli-Matti Mattila kertoi sunnuntaina Helsingin Sanomien haastattelussa, että kilpailukyvyn kannalta suomalaisten palkat ovat liian korkeat. Tästä käynnistyi vilkas mediakeskustelu, jonka loppupäätelmänä on esitetty, että Mattila ehdotti suomalaisten palkkojen alentamista.

Veli-Matti Mattila ei ehdottanut HS:n jutussa suomalaisten palkkojen alentamista. Tässä selvyydeksi vielä linkki juttuun, josta asian voi tarkistaa.

Sen sijaan hän painotti työehtosopimusten joustavuuden, paikallisen sopimisen ja palkkamaltin tärkeyttä. Ja että joissakin tilanteissa joustavuuden ansiosta palkkoja voidaan luonnollisesti nostaakin. Mattilan HS:n haastattelun jälkeen keskustelu painottui työvoimakustannuksiin, mutta myös työehtosopimusten joustavuuden kehittämisellä on suuri merkitys yritystemme kansainvälisen kilpailukyvyn kannalta.

Se, että asioista neuvotellaan ja sovitaan työpaikoilla, parantaa suomalaisten yritysten kilpailukykyä ja työllisyyttä. Ja se on paitsi yritysten myös niiden työntekijöiden etu. Jokaisen yksilön mahdollisuudet vaikuttaa omiin työehtoihinsa parantuvat. Tämä oli Mattilan viesti HS:n haastattelussa.

Kommentit 6

6 vastausta artikkeliin Jenni Järvelä bloggaa: EK:n puheenjohtaja Veli-Matti Mattila ei ehdottanut palkkojen alentamista
 1. Lasse Laurikainen sanoo:

  Hei, aina kun selitellään on siinä selittelyn maku. Kun viestinnän ammattilainen joutuu korjaamaan syntynyttä tilannetta oli lausunto joko a.) virheellinen b.) harkitsematon tai c.) semanttinen.

  EK ei ole (sääntöjensä mukaan) neuvotteleva työmarkkinaosapuoli. Mitä jos jättäisitte vierestä huutamisen ja julkisen ohjaamisen varsinaisille työmarkkinatoimijoille ja neuvottelijoille. Ihan vaan noudattaen omia oppeja – neuvotellen ja sopien.

 2. Timo sanoo:

  Jennin koulutus on kyllä mennyt hukkaan ja EK:n kannattaa hakea toimitusjohtajan lisäksi uusi tiedotusjohtaja. Paskan puhuminen ei nyt enää auta vaan jos toimitusjohtajalla on vielä muntat tallella niin tulee selkäsuorana ja pyytää anteeksi hölmöjä puheitaan Elisan kurssi laskee jo ja lähtölaskenta on alkanut. Ylimielisyys ei ole hyve eikä kovan johtajan tunnusmerkki vaan kertoo enemmänkin kapeakatseisesta maailmankuvasta .

 3. juha sanoo:

  Viesti oli kyllä ihan selkeä ja samanlaatuinen kuin ne ovat aiemminkin olleet Elinkeinoelämän taholta. :-) Talousyhtälöä ei ratkaista yksisuuntaisilla toimilla , Mikäli Palkat laskevat 10-15, % : a eikä siihen ei mahdu mukaan Investointeja Kotimaahan on Suomi yhä enemmän Deflatoorisessa asemassa. Yhtälössä Työvoima joutuu silloin asemaan jollainen oli Tuotannon raaka-aineilla Teollistumisen alkuaikoina. Palkka pitää sisällään myös Veroja ja Kulutusta Kansantalouteen eikä suora Tulonsiirto Elinkeinoelämälle takaa välttämättä mitään kokonaishyötyä Talouteen mikäli se siirtyy pois Suomesta.

 4. Hölmölästä sanoo:

  Olen asunut ulkomailla kauan, joten tiedän miten tuo paikallisen sopimisen malli toimii ja siellä se usein toimii, kun on kova kilpailu alalla kuin alallla ja oikeasti halutaan maksaa hyville tekijöille, jotta heidät saadaan omaan yritykseen. Suomen 5+ miljoonainen kansa ei kuitenkaan tällaisesta hyödy, koska erikoisosaajia ei ole niin paljoa että paikallinen sopiminen toisi toivottua lisäarvoa, ja homma kaatuu vain suuren enemmistön niskaan palkkojen huononnuksena, joka ei tietenkään ole kenenkään etu, vaikka miljoonapalkkaiset nyt näin luulevatkin.

  Toisekseen, miten kilpailukyky paranee, jos palkkoja alennetaan 10-15%? Kyllä se on tuote/palvelu ja sen laatu joka ratkaisee kilpailukyvyn, ei jonkun palkka. Samaan aikaan kuitenkin myös hinnat nousevat tuon 10-15% kaikessa, joten ostovoima senkun pienenee normikansalaisella kun palkat junnaavat paikallaan, ja se nyt ei ainakaan osaltaan sitä kilpailukykyä tietenkään paranna.

 5. sen labora sanoo:

  Tämä on kuin USA’ssa. Johtaja puhuu mitä puhuu ja lehdistöpäällikkö selittää, mitä johtaja tarkoittaa.
  Ei ole oikein tuottavaa toimintaa :-).

 6. Kansalainen sanoo:

  Kukaan EK:ssa ei ole antanut järkevää selitystä sille miksi se on aina työntekijä jota rangaistaan? Vai onko EK:lle uutta tietoa, että yksikkökustannus laskee myös jos myydään useampi kappale. Siitä päästään kysymykseen: miksi ei myydä enempää? Voisiko vastaus olla niin julman yksinkertainen, kuin: ”Suomalainen tuotekehitys matkaa muiden jäljessä”. EK voisi suorittaa hieman itsekritiikkiä, ja kysyä jäseniltään, miksi tuotekehitys on niin surkeassa jamassa nykysuomessa? Onko omistajat niin ahneita, että kaikki tulos pitää saada ulos osinkona? Vai onko yritysten hallitukset niin surkeassa jamassa, joten ainoa tapa pitää osakkeiden omistajat tyytyväisenä on maksaa tulos ulos?

  Jos Suomessa ei valmisteta mitään, niin hankala se on myydä mitään muille, joten kyllähän se yksikkökustannus on korkea Suomessa. Mutta yrittäkää olla rehellisiä ITSELLENNE, ja miettikää onko työntekijä se paras ja ainoa tapa laskea hintaa?

  Kivaa kevättä kaikille!

Kommentoi