Tampereen pilotilla helppokäyttöisyyttä yrityspalveluihin
Tampereen kaupunkiseudun elinkeino- ja kehitysyhtiö Tredea Oy on selvittänyt seudullisen pk-yritysten yrityspalvelusetelin lanseeraamista. Idea lähti Belgian Flandersissa käytössä olevasta sähköisestä palvelusetelistä, jolla pk-yritys voi ostaa itselleen koulutus-, innovaatio- tai kansainvälistymisneuvontaa ja valmennusta.
Käytännössä tämä tarkoittaisi painopisteen siirtymistä perinteisestä kuntien projektipohjaisesta elinkeinotoiminnan kehittämistyöstä pk-yrityksille suoraan myönnettäviin innovaatio- ja kansainvälistymisen palveluseteleihin. Yrityspalvelusetelimallille ei selvityksen mukaan ole juridisia tai muita esteitä. Tampereen kaupungin tavoitteena on lanseerata pk-yrityspalveluseteli heti ensi vuoden alusta.
Palveluseteli on osoittautunut erinomaiseksi työkaluksi henkilöasiakkaiden kohdalla. Ei ole mitään syytä epäillä etteikö palvelusetelillä olisi samoja etuja myös niitä yrityksille myönnettäessä. EK toivoo asiakkaan valinnanvapauden edistämistä, ja esimerkiksi palvelusetelijärjestelmän nykyistä huomattavasti laajempaa käyttöä.
– Setelin avulla on helppo äänestää jaloillaan ja vaihtaa palveluntuottajaa, jos palvelu ei miellytä. Palveluntuottajan näkökulmasta taas prosessi on kevyt ja mukaan pääsevät myös pk- ja mikroyritykset. Viranomaiselle palvelusetelijärjestelmä on esimerkiksi julkisten hankintojen tarjouskilpailuun verrattuna varsin mutkaton prosessi. Kilpailu pysyy vireänä ja listalle voi ottaa kaiken aikaa lisää palveluntuottajia, summaa palvelusetelin hyötyjä EK:n asiantuntija Jukka Lehtonen.
Maan tuore hallitus peräänkuuluttaa ennakkoluulotonta uudistamista kokeiluja hyödyntäen, ja juuri tällaisia pilotteja kaivataan. Tampereen selvitys on tervetullut aloite karsia pk-yritysten raskaaksi kokemaa hankebyrokratiaa ja luoda sen tilalle aiempaa helppokäyttöisempi kv- ja innovaatioiden palveluseteli yhdeltä luukulta.
– Tavoitteena tulee olla pysyvän mallin rakentaminen. Hanke on kannustava roadmap, ei vain muille kaupungeille vaan myös valtion tarjoamille palveluille. Toivommekin, että pk-yritykset voisivat hankkia joustavasti myös valtiorahoitteiset innovaatio- että kansainvälistymispalvelut tulevaisuudessa palvelusetelin avulla, sanoo EK:n asiantuntija Outi Ervasti.
Esiselvityksen ohjausryhmässä olivat mukana yritysten edustajien lisäksi mm. Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Pirkanmaan liitto, TEM, Tekes, Pirkanmaan TE-toimisto, Tampereen kauppakamari, Pirkanmaan yrittäjät ja Pirkanmaan Ely-keskus.