Blogissa: Kylässä eurooppalaisen teräsmiehen luona

25.06.2015

Euroopassa on yhä elinvoimaista terästeollisuutta. Outokumpu on teräsjättiläinen, joka pysyy kansainvälisen kilpailun etulinjassa panostamalla laatuun ja ympäristöosaamiseen, kirjoittaa harjoittelija Ilkka Penttinen EK:n Brysselin toimistosta.

Blogiin kirjoitti Ilkka Penttinen EK:n Brysselin toimistolta.

Blogiin kirjoitti Ilkka Penttinen EK:n Brysselin toimistolta.

Torniosta Alankomaiden Terneuzenin kaupunkiin on linnuntietä matkaa kaksituhatta kilometriä. Laivarahdilla sama matka kestää neljä ja puoli päivää. Tämän matkan tekee vuosittain 750 000 tonnia suomalaisen metalliteollisuuden tuotteita.

EK:n Brysselin toimistolle matka Brysselistä Terneuzeniin Outokummun viimeistely-yksikköön oli huomattavasti nopeampi. Yksikkö valmistui 1993 paikkaan, joka oli ennen hollantilaista perunapeltoa. Tämä tapahtui ennen kuin Suomesta tuli osa EU:ta, ja Terneuzeninn yksikkö oli Outokummun reitti etenkin eurooppalaisille markkinoille.

Taantuman väistyminen näkyy

Aurinkoisena vierailupäivänämme tehtaan toimitusjohtajalla Frank de Meijerilla on myös hyviä uutisia. Terneuzenin viimeistely-yksikön tuotanto on palautunut jo talouskriisiä edeltävälle tasolle. De Meijer odottaa viennin kasvavan vuoden aikana miljoonaan tonniin. Uudet teknologiat ja innovaatiot mahdollistavat suurempien teräsmäärien käsittelyn vähemmillä miestyötunneilla. Teknologian kehityksestä kertoo myös se, ettei tehtaan vanhimman linjaston myyjä enää tunnistanut sitä jatkuvan kehitystyön jälkeen alkuperäiseksi.

Taantuma väistymisen huomaa Terneuzenissa konkreettisesti. Zeelandin provinssissa on Hollannin matalin työttömyysaste ja työvoimasta on jopa pulaa. EK:n vierailijaryhmä näki tilanteen myös omin silmin. Outokummun yksikön viereen ovat nousemassa esimerkiksi jätteiden käsittelyyn erikoistunut laitos ja lannoitteita käsittelevä tehdas.

Agressiivista kilpailua maailmanmarkkinoilla

Globaalin kilpailun koventuminen on ollut koetinkivi monille yrityksille. Esimerkiksi kiinalaisten terästuotteiden tuonti olisi EU:n nostamien tullin puuttuessa tehnyt kilpailun mahdottomaksi. Halvempi, mutta huonolaatuisempi ja matalammilla ekologisilla standardeilla tehty tuote on usein etulyöntiasemassa. Outokumpu investoi ekologisesti kestävään teollisuuteen. Laadun lisäksi suomalainen yritys pystyy kilpailemaan myös logistiikan, kehittämistoiminnan ja asiakassuhteidensa johdosta.

Vaikka lentäminen Suomen ja Alankomaiden välillä on vähentynyt, yhteistyö on yhä tiivistä. Yrityksen kotimaasta muistuttaa yhä yksikön tiloista löytyvä sauna, jonka viereisellä parvekkeella aikaisemmin vilvoitelleet suomalaisvieraat herättivät hämmennystä paikallisissa.

Nykyään Terneuzenin yksikkö elää pitkälti Tornion työtahdin mukaan, jonka johdosta työtaakkaa saattaa toisinaan kertyä myös viikonlopuille. Toki työntekijät pysyvät mielellään kotiseudullaan, sillä edellinen vierailu Tornioon osui keskelle talvea ja 42 pakkasastetta.

Outokumpu - welcome