Heikko suhdannevaihe jatkuu – vain vähäisiä elpymisodotuksia

03.02.2016

Suomalaisyritysten näkymissä seuraavalle puolelle vuodelle ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia. Suhdanteiden yleiskuvan ennustetaan jatkuvan heikkona, ja myös henkilöstön määrä vähenee vielä hieman.

Teollisuudessa ja rakentamisessa odotetaan hivenen parannusta suhdannekuvaan, mutta erityisesti teollisuudessa nykytilannetta arvioidaan huomattavasti alle keskimääräiseksi. Palvelualoilla suhdanteet kohenivat vähän viime vuoden aikana, mutta seuraavalle puolelle vuodelle ei odoteta elpymistä.

EK kysyi yrityksiltä tammikuussa, miten ne arvioivat suhdanteita vuoden 2016 ensimmäisellä puoliskolla.

Suhdannebarometrin mukaan teollisuusyritykset ennustavat tuotantonsa kasvavan vain hyvin hitaasti lähikuukausien aikana. Tilauskanta on matala, ja henkilöstön määrä alenee loivasti.

Palveluyritysten suhdannetilanne on parantunut vähän, mutta silti selvästi alle normaalin. Palveluyritysten myynnin kasvu nopeutunee kohtalaiseksi lähikuukausien aikana. Kannattavuus ei kuitenkaan paranisi, ja henkilöstö vähenisi vielä hieman.

Rakentamisessa kasvu olisi muita toimialoja vahvempaa. Tästä huolimatta tilauskanta on normaalia matalampi ja monet yritykset kokevat kysynnän heikoksi.

Suhdannenäkymissä ei tapahtunut suuria muutoksia

Teollisuuden yleisiä suhdannenäkymiä kuvaava saldoluku nousi tammikuussa hieman eli lukemaan +3 (lokakuussa -3). Tammikuussa 12 prosenttia teollisuusyrityksistä arvioi suhdanteidensa paranevan seuraavan puolen vuoden aikana, ja 8 % ennusti tilanteen heikkenevän.

Rakentamisen suhdannenäkymien saldoluku oli tammikuussa +4 (lokakuussa +8). Suhdannenousua ennusti nyt 13 % vastaajayrityksistä, kun taas 9 % odotti suhdanteidensa synkentymistä.

Palvelualojen yritysten suhdannenäkymien saldoluku koheni tammikuussa aavistuksen tasolle -3 (lokakuussa -5). Uusimmassa tiedustelussa 12 prosenttia palveluyrityksistä odotti vahvistuvaa kehitystä ja 15 % laskusuuntaa seuraavan puolen vuoden ajalle.

Tuotannon kasvu on hidasta erityisesti teollisuudessa

Teollisuuden saamien uusien tilausten määrä nousi loka–joulukuussa vähän. Myös seuraavalle kolmen kuukauden jaksolle odotetaan vähän aiempaa enemmän uusia tilauksia. Rakentamisessa uusien tilausten määrä pysyi lähes ennallaan. Lähikuukausina tilausten ennustetaan kasvavan loivasti. Tilauskanta on erityisesti teollisuudessa, mutta myös rakentamisessa, normaalia niukempi.

Teollisuuden valmiiden tuotteiden varastot ovat kasvaneet hieman, ja niiden taso on vähän yli keskimääräisen. Rakennusyrityksillä on yhä hieman normaalia runsaammin myymättömiä huoneistoja.

Teollisuudessa tuotannon määrä kasvoi vähän viime vuoden loka–joulukuussa. Myös tammi–maaliskuussa kasvun arvioidaan jäävän loivaksi, eikä loppukeväällekään ole juuri vahvempia kasvuodotuksia.

Rakentamisessa tuotanto kasvoi loivasti loppuvuonna. Kasvu nopeutuisi kohtalaiseksi ensimmäisellä neljänneksellä, ja jatkuisi samankaltaisena myös loppukeväällä.

Palvelualoilla myynnin volyymi suureni hieman viime vuoden lopulla. Kasvuvauhdin ennustetaan jonkin verran vauhdittuvan seuraavan puolen vuoden kuluessa.

Teollisuuden kapasiteetin käyttöaste on jonkin verran parantunut, mutta yhä melko matala. Tammikuussa kapasiteetti oli kokonaan hyödynnettynä 68 prosentilla vastaajista (lokakuussa 58 %).

Työvoiman määrä laskee loivasti – kannattavuuteen ei suuria muutoksia

 Työvoiman määrä laski teollisuusyrityksissä yhä jonkin verran viime vuoden lopulla, ja loivan laskun arvioidaan jatkuvan lähikuukaudet. Rakentamisessa henkilöstömäärä pysyi ennallaan, mutta lähikuukausina sen enteillään aavistuksen laskevan, kun tilannetta tarkastellaan kausitasoitetuilla luvuilla. Palvelualojen henkilöstö väheni loppuvuonna aavistuksen, ja vähäisen laskun ennustetaan jatkuvan lähikuukaudet.

Teollisuudessa myyntihintojen laskun ennustetaan pysähtyvän alkuvuonna. Myös palveluissa ja rakentamisessa hintojen loivan laskun arvioidaan päättyvän lähikuukausina. Kustannuskehityksessä ei ennusteta tapahtuvan suuria muutoksia – ainoastaan palvelualoilla kustannukset nousisivat vähän.

 Teollisuusyritysten kannattavuus on pysynyt keskimäärin ennallaan, mutta yrityskohtainen vaihtelu on huomattavaa. Myös kannattavuusodotuksissa on suurta hajontaa. Rakentamisessa kannattavuus paranisi vähän, kun taas palvelualoilla se pysyisi keskimäärin ennallaan.

Kysyntä virinnyt vain hieman

Kysynnän kuvataan virkistyneen aavistuksen, mutta vaisu kysyntä on yhä selvästi merkittävin toiminnan este. Kysyntää kuvasi vaimeaksi 42 % teollisuusyrityksistä, 45 % rakennusalasta ja 35 % palvelualojen vastaajista. Rekrytointivaikeudet ovat yleisimpiä rakentamisessa (19 % vastaajista) ja palvelualoilla (10 %), teollisuudessa ne olivat vähäisempiä (5 %). Rahoitusvaikeudet yleistyivät hieman rakentamisessa, jossa ne koettiin ongelmaksi 8 prosentissa yrityksistä. Muilla aloilla ne olivat harvinaisempia.

EK:n Suhdannebarometri

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n Suhdannebarometri julkaistaan neljä kertaa vuodessa. Kyselyä on tehty säännöllisesti vuodesta 1966 lähtien. Se on osa Euroopan komission suhdannetiedustelujärjestelmää, jota EU rahoittaa osittain. Tammikuussa 2016 tehtyyn tiedusteluun vastasi 1 444 yritystä, jotka työllistävät Suomessa noin 334 000 henkilöä.