Jari Huovinen bloggaa: Yritystoiminta – divisioonan johtamista vai sissisotaa?

EK:n yrittäjyystutkimuksista vastaava Jari Huovinen ruotii yrittäjyyden vertauskuvia. Onko kyse suurten sotajoukkojen johtamisesta vai ketterästä sissitoiminnasta?

”Yrittäjät eivät osaa johtaa, uutta kehitetään harvakseltaan ja ulkopuolista osaamista hyödynnetään aivan liian vähän”. Näin sanoi minulle eräs vanhempi konsultti käsiään heilutellen ja eteenpäin uhmakkaasti nojaten. Pakkohan se oli uskoa, sanoihan konsultti olleensa edellisessä yrityksessään peräti divisioonan johtaja.

Että mitä? Divisioonallahan tarkoitetaan yleensä taisteluihin kykenevää, suuresta ihmisjoukosta ja eri aselajeista koostuvaa kokonaisuutta. Mihin konsultin yrityksessä oli edes tarvittu moista divisioonaa? Ehkä se oli tarpeen kauppasodasta selviämiseen? Tai kenties kohdemarkkinoiden valtaamiseen? Vai uhkasiko nopea syödä hitaan?

Kyse on tietysti vain retorisista heitoista. Tiedän. Silti tämä armeijatermistön käyttäminen yritystoiminnassa sai minut ärsyyntymään juuri tämän kirjoituksen verran. Yritykset kyllä kilpailevat keskenään, mutta sodasta siinä kai harvoin on kyse!?

Ja jos sotaterminologiaa on ihan pakko käyttää, niin divisioonan johtamisen opit istuvat kyllä perin huonosti yrittäjyyteen. Pienyrityksen johtaminen kun on enemmänkin sissitoimintaa, jossa taistelut on valittava ja rajalliset resurssit suunnattava strategisesti tärkeisiin iskuihin. Näissä vertauskuvissa yrittäjät ovat kuin sissipartion johtajia, itsensä likoon laittavia taistelijoita ja partionsa arvostettuja jäseniä.

On totta, että osaamisvajetta esiintyy. Pienyrityksissä vain on se haaste, että aika kuluu perusbisnekseen ja asiakaspalveluun. Uuden oppiminen tapahtuu tekemällä eikä aikaa määrätietoiseen osaamisen kehittämiseen juuri ole. Puhumattakaan siitä, että erilaiset viranomaisvelvoitteet ja byrokratia haukkaavat ison osan yrittäjän valveillaoloajasta. Tämä ei voi olla oikein. Vapautetaan siis yrittäjien aikaa osaamisensa kehittämiseen ja jatketaan työtä turhan sääntelyn purkamiseksi!

Tutustu tarkemmin EK:n yrittäjyysohjelman keinoihin, joilla pk-sektorin sissipartiot pääsisivät etenemään liiketoiminnassakaan entistäkin ketterämmin!