Jenni Ruokonen: ”Koronan keskellä oli yrittäjä”

05.09.2021

Yrittäjän päivää vietetään kovin erilaisin näkymin nyt kuin vuosi sitten. EK:n Yrittäjä-tiimin vetäjä Jenni Ruokonen onnittelee yrittäjiä 5.9. ja kiirehtii päättäjien askelia talouden avaamiseksi.

Muistatteko, millaisin mielin vietettiin syyskuun alkua vuosi sitten? Ensimmäinen koronakesä oli ollut kulkutaudin suhteen huomattavan rauhallinen – tartuntamäärät etenkin heinäkuussa 2020 olivat lähes olemattomia. Uskalsimme jo toivoa, jospa tämä olisi syksyllä ohi ja pääsisimme palaamaan edes jotakuinkin normaaliin arkeen.

Emme tienneet tulevasta. Emme sitä, että tautimäärät alkoivat vuosi sitten heti lokakuussa nousta. Että rajoitukset uudelleen tiukkenivat. Että niin monet yritykset joutuvat yhä supistamaan liiketoimintaansa rajoitusten vuoksi ja usealla alalla kysyntä hiljenee, koska yhteiskunta ja talous käyvät koronan vuoksi säästöliekillä. Puhumattakaan siitä, että tuli vielä toinen koronakesä.

Kaiken tämän keskellä on ollut yrittäjä. Yrittäjät ovat tottuneet laittamaan itsensä likoon ja antamaan kaikkensa bisneksen eteen. Mutta tällaisen tilanteen eteen heistä yksikään ei ollut joutunut. Oli toimialoja, joilla koronan tuoma etäarki kiihdytti bisnestä. Toisilla aloilla puolestaan ovet oli viranomaismääräysten vuoksi pakko sulkea ja apua haettiin yritysten kriisituista. Loppujenkin yritysten arki mullistui, kun työt oli organisoitava terveysturvallisesti.

Tänään syyskuun viidentenä vietetään kansallista yrittäjän päivää. Yrittäjän päivän äiti Riitta Antimäki on osuvasti sanoittanut juhlan tunnuslauseen: ”yrittäjä on päivänsä ansainnut”. Minusta suomalaiset yrittäjät ovat vuonna 2021 enemmän kuin ansainneet päivänsä. He ovat osoittaneet sitkeytensä ja kekseliäisyytensä ennennäkemättömän vaativissa oloissa.

Nyt kuitenkin ollaan käänteen äärellä: rokotekattavuuden myötä Suomen päättäjien on kyettävä purkamaan rajoituksia ja avaamaan taloutta.

Me EK:ssa teemme kaikkemme sen eteen, että yrittäjät voivat keskittyä siihen, missä ovat parhaita – pyörittämään ja kehittämään firmansa toimintaa. Korona ei kuitenkaan ole ainoa uhka bisnekselle. Saamme pk-kentältä päivittäin viestiä siitä, että yritystoiminnan vakavimpana pullonkaulana on pula osaavasta työvoimasta. Mikään yksittäinen ihmekeino ei ongelmaa ratkaise, mutta voimme lähteä liikkeelle esimerkiksi lisäämällä täsmäkoulutusta niille aloille, joiden rekrytointivaikeudet ovat haastavimmat, muokkaamalla työttömyysturvaa kannustavammaksi ja ottamalla käyttöön kaikki mahdollisuudet työlupajonojen purkamiseksi. Katseet ovat nyt ylihuomenna alkavassa budjettiriihessä: osaajapulan lääkkeet ovat tiedossa – nyt tarvitaan poliittista tahtoa.

Sitä ennen juhlimme kaiken keskellä olevaa yrittäjää. Kuten sanottu: yrittäjä on päivänsä ansainnut!