Koronarokotuksiin tarvitaan keskitettyä johtamista 

31.12.2020

Suomella on edessään ennen näkemätön voimainponnistus: koronarokottamisten läpivienti mahdollisimman tehokkaasti ja nopeasti. Siitä ei selvitä ilman systemaattista ennakkovalmistelua ja vahvaa johtamista, kirjoittavat EK:n rokotehankkeen vetäjä Riikka Heikinheimo ja asiantuntijalääkäri Auli Rytivaara  Helsingin Sanomissa 31.12.2020.

Ensinnäkin tarvitaan huolellinen mallinnus rokotusten käytännön organisoinnista, johtamisesta ja vastuista – aivan prosessin alusta loppuun saakka. Myös tietojärjestelmät pitää saada tukemaan koko operaatiota ja seurantaa, huomioiden myös mahdolliset uudet rokotuskierrokset.

Toisekseen tarvitsemme koko Suomelle keskitetyn mallin, jota noudattamalla rokotukset läpiviedään hallitusti eri puolilla maata. Näin vältämme kohtuuttoman tilanteen, jossa kunnat joutuvat yksin ratkomaan ongelmia ja pullonkauloja rokoteprosessin aikana.

Haasteena on, että yhdenkään viranomaisen vastuuseen ei automaattisesti kuulu operatiivisen rokottamisprosessin kokonaisvaltainen johtaminen. Tässä poikkeustilanteessa sitä pitäisi harkita. Valtuuttamalla esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) johtamaan rokottamisprosessia välttäisimme sen, että valmiuslakia ei tarvitse ottaa käyttöön ainakaan rokottamisen takia.

Johtamisen avainkysymyksiä on resurssien riittävyys. Koronarokotukset ovat vain yksi terveydenhuoltoa kuormittava asia vuonna 2021. Epidemia jatkuu vielä pitkään ja resursseja on saatava riittämään koronan testaukseen, jäljitykseen, hoitoon sekä luonnollisesti muuhun terveydenhuoltoon.

Siksi olemme yhdessä työmarkkinakeskusjärjestöjen ja Työterveyslaitoksen kanssa esittäneet, että työterveyshuolto kytketään tiiviisti mukaan koronakorotusten suunnitteluun ja läpivientiin. Rokottamisesta aiheutuvat kustannukset tulee korvata yksityiselle sektorille.

Jokainen päivä ilman rokotetta kasvattaa epidemian inhimillistä ja taloudellista hintaa. Yhteistyöllä pystymme koronan kuitenkin selättämään.

Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran Helsingin Sanomissa 31.12.2020