Mika Tuuliainen bloggaa: Sote-keskustelun uusi aika

EK ja terveysalan järjestöt julkistivat hiljattain ehdotuksensa Suomen uudeksi terveysvisioksi. Suomi tarvitsee rohkeaa, positiivista ja eteenpäin katsovaa keskustelua tulevaisuuden terveydestä ja hyvinvoinnista, kirjoittaa EK:n digiasiantuntija Mika Tuuliainen.

Sote-rakenteet ja rahoitus pitää ratkaista, mutta ne eivät saa olla itsetarkoitus. Terveyden tekijät -visioraportissamme haluamme nostaa keskiöön kaikkein tärkeimmän – ihmisen ja terveyden. Ja löytää keinoja, kuinka pystymme voimme valjastaa teknologian, digin ja datan palvelemaan ihmisten hyvinvointia.

Teema on laaja, mutta haluan nostaa esille muutaman avainsanan:

  • Terveysvisiomme pääosassa on ihminen – ei pelkästään terveyspalveluiden käyttäjänä vaan oman terveytensä tekijänä. Teknologia tarjoaa aivan uudet innostavat välineet, kuinka ihmisiä voi osallistaa seuraamaan terveydentilaansa ja huolehtimaan kunnostaan. Hyvinvointimittaus, mitä biohakkeri Teemu Arina on pitkään demonnut, on arkipäiväistymässä meidän kaikkien käyttöön.
  • Kaiken ytimessä on terveysdata ja sen tehokas hyödyntäminen esimerkiksi tekoälyn avulla. Potilastiedon ohella opimme hyödyntämään mm. genomitietoa ja edellä mainittua itse kerättyä mittausdataa. Ne kaikki mahdollistavat entistä personoidumpaa täsmähoitoa, mikä puolestaan auttaa parantamaan hoitotuloksia mullistavalla tavalla. Tähtäimessä on entistä parempi vaikuttavuus – niin hoitotulosten kuin taloudellisen tuottavuuden kannalta.
  • Avainasemassa on sairauksien ennalta ehkäiseminen. Uudet innovaatiot auttavat meitä siirtymään vihdoin sairaanhoidosta aitoon terveyden hoitoon ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.

Tulevaisuuden terveyden uudet mahdollisuudet eivät ole scifiä, vaan ne ovat aidosti ulottuvillamme jo tänään!

Tulevalla hallituskaudella on tärkeää ottaa konkreettisia askelia niiden suuntaan. Se, mitä tarvitaan, on yhteinen tahtotila.

Jatketaan keskustelua! Sytykkeitä tarjoaa Terveyden tekijät -raporttimme.