Miten investoinnit tukevat Suomen talouskasvua?

Viime viikolla julkaistun EK:n Investointitiedustelun mukaan teollisuuden kiinteiden investointien odotetaan laskevan kuluvana vuonna. Tutkimus- ja kehitysinvestoinnit pysyisivät suurin piirtein saman suuruisina kuin viime vuonna. Investointien taso on kuitenkin yhä vielä hyvä ja viime vuonna investoinnit olivat lähes ennätyksellisen korkealla.

Tämän vuoden investointien laskuun vaikuttaa se, että useat isot investointihankkeet valmistuivat viime vuoden aikana ja uusien merkittävien hankkeiden käynnistyminen on yhä epävarmaa. Investoinnit ovat perinteinen talouskasvun moottori, mutta tällä hetkellä teollisuuden investoinnit eivät ole tärkein talouskasvuamme eteenpäin vievä voima. Tilanteessa, jossa teollisuuden investoinnit eivät kasva, talouskasvun vetovastuu siirtyy yhä enenevässä määrin muiden alojen investointien, kulutuksen ja viennin harteille.

Investoinnit kasvattavat talouden tuotantokapasiteettia ja ovat sitä kautta tärkeä perusta talouskasvulle. Suomen tämänhetkisessä tilanteessa vähintään tärkeä tuotannon pullon kaula on kuitenkin myös osaavan työvoiman saatavuus.

Talouskeskiviikko: Hyvä vire taloudessa kohottaa suomalaisten lomatunnelmia
Viikon graafiVuodelle 2018 ennustetaan ripeää talouskasvua (animaatio uudestaan)