Oksala bloggaa: Perhevapaauudistuksella tasa-arvoa

17.03.2017

Elinkeinoelämän keskusliitto EK julkaisi helmikuun päätteeksi oman perhevapaamallinsa. Se sai hyvän vastaanoton ja paljon julkisuutta. Joukkoon mahtui myös kritiikkiä, mutta sehän kuuluu asiaan.

Esitys oli historiallinen. Olivathan sen takana EK:n miesvaltaiset ja naisvaltaiset alat yhdessä. Palvelut, kauppa ja teollisuus katsoivat, että Suomen etu on saada työllisyysastetta ylös ja se ei onnistu ilman naisten työmarkkina-asemaa parantavaa perhevapaauudistusta. Etelärannan pitkän historian tuntevat ymmärtävät tämän ratkaisun suuruuden.

Suurin yllätys monille oli se, että juuri EK:n esitys oli kaikista tähän mennessä julkistetuista esityksistä tasa-arvoisin. EK ainoa esittää vanhempainvapaan jakamista tasan isien ja äitien välillä.

Juuri tätä meiltä on kuluneiden viikkojen aikana eniten kysytty. Monet ovat kysyneet, että eikö EK luota perheiden kykyyn tehdä valintoja. Tähän on ollut helppo vastata.

Meille tärkeintä on koko asiassa ollut työllisyysasteen nostaminen ja tämä ei onnistu ilman merkittävää parannusta naisten työmarkkina-asemaan. Naisten työmarkkina-asema ei parannu ilman, että perhevapaat jakautuvat nykyistä huomattavasti tasaisemmin miesten ja naisten välillä.

Vain isille varattuja perhevapaita on viime vuosien varrella lisätty useaan otteeseen. Näitä vapaita isät käyttävät jo kohtuullisen paljon. Sen sijaan perheen valintaan perustuvat vanhenpainvapaat jakautuvat nyt yhtä epätasaisesti kuin ne jakautuivat yli kymmenen vuotta sitten. Mitään muutosta tasa-arvon suuntaa ei ole tapahtunut. Miehet käyttävät noin 2 % vanhempainvapaapäivistä.


Jos oikeasti halutaan muutos, on kyettävä tekemään ratkaisuja, jotka vaikuttavat. Mallit, joissa pääosa vanhempainvapaista on jatkossakin ns. vapaasti jaettavissa isän ja äidin välillä valitettavasti ylläpitävät työelämän epätasa-arvoisia rakenteita. Siksi niistä ei nyt ole ratkaisuksi.