Hyppää sisältöön
Etusivu / Blogit / Omistajanvaihdoksilla elinvoimaa alueille

Omistajanvaihdoksilla elinvoimaa alueille

26.09.2018

Eri puolilla Suomea peräti 16 000 yritystä ovat paraikaa omistajan­vaihdoksen edessä, kirjoittavat Omistajanvaihdosfoorumin puheenjohtaja Jari Huovinen (EK) ja projektipäällikkö Mika Haavisto (SY) Maaseudun tulevaisuudessa 26.9.

Suomeen on viime vuosina muodostunut valtava omistajan­vaihdosten pato, joka on seurausta yrittäjien ikääntymisestä ja yritysten toiminta­ympäristössä tapahtuneista muutoksista. Käytännössä maamme noin 85 000 työn­antajayrityksestä lähes viidennes eli karkeasti noin 16 000 yritystä ovat juuri nyt omistajan­vaihdoshaasteen edessä.

Näissä yrityksissä on arviolta noin 80 000 työpaikkaa. Osassa näistä yrityksistä toimenpiteet ovat jo käynnissä, mutta suuressa osassa ensimmäiset askeleet ovat yhä ottamatta.

Omistajanvaihdosten pato on juurisyy monille näkyville oireille. Näitä ovat kasvuhaluttomuus, investointien vähäisyys ja uudistumiskyvyn tai -halun puuttuminen.

On täysin ymmärrettävää, ettei kovinkaan moni eläköityvä yrittäjä enää investoi yritykseensä, jos jatkajaa ei ole näköpiirissä. Monet näistä yrityksistä olisivat kuitenkin kannattavia ja voisivat uudessa omistuksessa yltää merkittäviin kasvupyrähdyksiin ja työllisyysloikkiin.

Omistajanvaihdosten edistäminen on siis mitä tehokkainta kasvu- ja innovaatio­politiikkaa. Uudet vetäjät voisivat saada yhä useamman kannattavan pk-yrityksen kasvu-uralle.

Ilmiön merkittävyyttä korostaa se, että omistajanvaihdokset koskettavat laajasti kaikkia Suomen alueita. Kohtalonkysymykseksi se on muodostumassa varsinkin maaseudulla, jossa omistajanvaihdoksen edessä on arviolta jo neljännes työllistävistä yrityksistä.

Nyt on toimien aika! Edistämistyössä alueellisilla toimijoilla on merkittävä rooli, sillä yrittäjäkentän hyvä paikallistuntemus auttaa omistajanvaihdostarpeiden tunnistamisessa ja jopa niiden ennakoinnissa.

Myös yrittäjien kannattaa olla ajoissa liikkeellä: varata riittävästi aikaa yrityksen myyntikunnon rakentamiselle, jatkajan etsimiselle ja luopumis­tilanteeseen valmistautumiselle.

Jari Huovinen
Omistajanvaihdosfoorumin puheenjohtaja, EK

Mika Haavisto
Omistajanvaihdosfoorumin projektipäällikkö, Suomen Yrittäjät

Kirjoitus on julkaistu Maaseudun tulevaisuudessa 26.9.2018.

Haku