Pk-yritysten www.ilmastobisnes.fi-sivusto avattu

15.09.2017

EK ja Clonet Oy ovat läpivieneet hankkeen, jossa selvitettiin pk-yritysten polkuja ilmastobisnekseen. Sen lopputulokset ovat nyt hyödynnettävissä.

Ilmastobisnes-hanke toteutettiin tekemällä laaja yrityskysely ja haastattelemalla pk-yrityksiä ja niille palveluja tarjoavia tahoja. Yrityskyselyn mukaan yritykset kaipaavat käytännönläheistä ohjeistusta ja asiantuntija-apua, jotta ne voisivat vauhdittaa etenemistä ilmastobisnekseen. Tähän toiveeseen vastatakseen EK ja Clonet Oy kokosivat pk-yrityksille suunnatun ilmastobisnes.fi -nettisivuston, joka auttaa pääsemään alkuun.

Tänään avattu Ilmastobisnes.fi-sivusto kannustaa lähtemään liikkeelle hahmottamalla oman toiminnan hiilidioksidipäästöjen lähteitä ja suuruutta kahdella helppokäyttöisellä ja ilmaisella työkalulla: päästölaskurilla ja päästömittarilla. Sivusto tarjoaa myös käytännön neuvoja päästöjen vähentämiseen ja checklistoja siitä, mistä voi saada apua ilmastobisneksen kehittämiseen ja miten ilmastotoimista viestiminen vahvistaa yrityksen brändiä.

Case-pankki tarjoaa esimerkkejä

Sivustolle on koottu monipuolinen läpileikkaus eri toimialojen case-esimerkkejä. Tässä muutamia poimintoja:

  • Taksiyritys Kovanen löysi oppilaitosyhteistyön kautta opinnäytetyön tekijän tekemään yritykselle ympäristöjärjestelmän. Järjestelmän mukanaan tuomat kustannussäästöt ovat maksaneet panostuksen moninkertaisesti takaisin.
  • Kiinteistöalalla toimiva Alltime järjesti Tekesin innovaatiosetelillä opiskelijoille hackathonin, jossa etsittiin uusia innovaatioita roskaamisen vähentämiseen.
  • Biolan osallistuu omalla kompostori-casella VTT:n koordinoimaan tutkimushankkeeseen positiivisen hiilikädenjäljen laskentamenetelmien kehittämiseksi. Pk-yritykselle osallistumiskynnys on usein matala: panostamalla omaa työtä saadaan myös tutkijoiden osaaminen palvelemaan yrityksen kehittämistä. Samalla omakin osaaminen lisääntyy
  • Rukakeskus palkkasi henkilön vastaamaan ympäristöasioiden johtamisesta, ja vastuullisuus ja ilmastokysymykset on nostettu yrityksen strategian keskiöön.
  • Nivos Energia Nivos Energia löysi yhteistyökumppanin Yandexin datakeskuksesta Mäntsälästä, ja hukkalämmön hyödyntämisen myötä fossiilisen polttoaineen käyttöä ja päästöjä on onnistuttu alentamaan merkittävästi. Sivutuotteena on tullut medianäkyvyyttä ja palkintoja vastuullisuuskilpailuista.
  • Finn Spring lasketutti SPRING -tuotteidensa hiilijalanjäljen konsultilla, ja on sen jälkeen systemaattisesti vähentänyt päästöjään. Kun loput päästöt vielä hyvitetään, voidaan kuluttajille tarjota hiilineutraalia lähdevettä.

Nollapäästöpäivän 21.9. lähestyessä haluamme haastaa kaikki Suomen pk-yritykset miettimään, mikä rooli ilmastobisneksellä voisi olla omassa liiketoiminnassa.

Jaathan ajatuksesi omista ilmastotoimistasi somessa tunnuksilla #ilmastobisnes ja #nollapäästöpäivä.

Lisätiedot:
EK: Asiantuntija Tuuli Mäkelä, puh. 050 330 3245, etunimi.sukunimi@ek.fi, @tuulimakela
Clonet Oy: Toimitusjohtaja Sari Siitonen, puh. 040 761 5221, etunimi.sukunimi@clonet.fi, @SariSiitonen