Rantahalvari bloggaa: Hallitus siirtää vastuuta lukukikkailulla

Valitettavasti maan hallitus ei kyennyt tekemään budjettiriihessään päätöksiä, joilla työllisyys kohenisi asetetun tavoitteen mukaisesti. Hallituksen ilmoittama 31 000 – 36 000 on oikeasti paljon vähemmän, todennäköisimmin luokkaa puolet siitä. Hallitus siirtää välttämättömien ratkaisujen tekemisen tuonnemmaksi. Tokkopa ne ovat silloinkaan helppoja tehdä.

Hallituksen työllisyystavoite on mitoitettu siten, että sillä kohennetaan julkisen talouden tasapainoa. Työllisyyden parantaminen on hallituksen työkalupakin keskeisin välinen talouden tasapainottamisesta. Tavoite 60 000 lisätyöllisestä on asetettu siten, että työllisyyden lisäys tulee kokonaisuudessaan yksityiselle sektorilla ilman sentinkään julkista tukea.

Nyt linjatuista toimista merkittävä osa on kuitenkin työllisyyden edistämistä valtion rahalla: esimerkiksi varhaiskasvatusmaksujen alentaminen, oppivelvollisuusiän nosto ja panostukset julkisiin työvoimapalveluihin. Näiden hintalappujen huomiointi tiputtaa ilmoitettua lukua alaspäin.

Samaan suuntaan vaikuttaa myös se, että hallituksen pitää ohjelmansa mukaan kompensoida uusilla toimilla työllisyyttä heikentävät toimensa. Jo toteutettu vähimmäispäivärahojen korotus heikensi työllisyyttä noin 4 000 henkilöllä ja valmistelussa oleva perhevapaauudistus heikentää sitä vielä lisää noin 5 000 työllisellä. Näitä kompensoivia päätöksiä hallitus ei valitettavasti kyennyt tekemään.

Lukukikkailusta seuraa ongelmien ratkaisemisen siirtyminen. Työllisyystavoitteen nostaminen on toki hyvä asia, mutta maalitolppia siirtämällä ongelmat eivät ratkea. Kyvyttömyys päättää itse asiassa pahentaa niitä. Tälle ja ilmeisesti tulevalle hallituksen jää huikea työ velkaantumisen pysäyttämiseen menoleikkauksineen ja veronkorotuksineen. Isojen riitojen siemen on kylvetty.