Riikka Heikinheimo bloggaa: Paluu kärkimaiden joukkoon vaatii uudistumista
Tänään julkistettiin välituloksia OECD:n raportista, jossa arvioidaan Suomen tulevaisuuden innovaatiopolitiikkaa. Maan hallituksen tilaaman raportin perusviesti on selkeä: satsatkaa osaamisperusteiseen kasvuun.
Tämä on ainoa mahdollisuus pärjätä kovenevassa kansainvälisessä kilpailussa, jossa pakosti olemme. Lisäksi Suomi tarvitsee paitsi tuoreen lähestymistavan osaamispohjaiseen kasvuun, myös uuden tavan johtaa tätä muutosta.
Emme pysty muuttamaan tosiasioita, että olemme pieni maa ja markkina ja lisäksi sijaitsemme syrjässä. Digitaaliseen alustatalouteen siirtyminen ja digitaaliset jakelukanavat auttavat, mutta eivät kata koko elinkeinorakennettamme. Jo lähtöasemissa olemme alakynnessä. Jotta pääsisimme edes samalle lähtöviivalle kansainvälisten kilpailijoidemme kanssa, on joko oltava tosi ovela ja osaava tai rehkittävä kaksin verroin enemmän kuin muut. Jokainen meistä voi miettiä, kumpi on meille helpompaa.
Suosituksia OECD:llä on runsaasti ja ne fokusoituvat työn edetessä. Elinkeinoelämälle on tärkeää, että julkisista toimista päätettäessä katsotaan kokonaisuutta. Suomalaisen yhteiskunnan kehittäminen ja pitäminen hyvinvointiyhteiskuntana on riippuvainen yritysten tuomasta arvonlisästä. Innovaatiotoiminta on keskeinen keino parantaa tuottavuutta ja luoda tuota arvonlisää. Koulutus, tutkimus ja oppiminen kasvattavat sitä inhimillistä pääomaa, jota yhteiskunta ja yritykset uudistumiseensa tarvitsevat. Nämä kaksi kokonaisuutta kulkevat rinnakkain, eivät toisistaan erillään.
Paluu osaamisintensiivisten maiden kansainväliseen kärkijoukkoon on Suomelle mahdollinen, mutta edellyttää onnistuakseen uudenlaisia rakenteita ja toimintatapaa. Onko meillä rohkeutta tehdä tämä?