Sanna-Maria Bertell: Tutkittu juttu – aito kilpailu on veronmaksajan etu

11.06.2025

Kilpailu on hyväksi myös julkisilla markkinoilla. Silti julkisissa hankinnoissa on merkittävä puute kilpailusta, eikä tilanne ei ole juuri parantunut kymmeneen vuoteen. Onneksi nyt on tulossa uudistuksia, joilla avataan markkinoita ja lisätään kilpailun määrää julkisissa ostoissa.

Suomessa on yleistynyt malli, jossa mm. kunnat ovat murto-osuuksien omistuksilla yhtiöistä välttäneet kilpailutuksia. Näitä kuntien ja hyvinvointialueiden tukitoimintoja tuottavat ns. in-house yhtiöt ovat kasvaneet huomattavan suuriksi. Näin merkittävä osa julkisen rahan käytöstä jää pimentoon, koska toimintaa ei kilpailuteta. In-house -yhtiöillä kierretään kilpailutuksen lisäksi myös avoimuutta, koska yhtiöiden ei ole tarvinnut avata päätöksiä tai kustannusrakennettaan.

Ensimmäisen käänteen parempaan toi markkinaoikeus. Viime vuonna markkinaoikeus päätti, ettei minimaalinen omistus oikeuta suorahankintoihin. Silti päätös ei ole saanut suurta osaa in-house -yhtiöistä muuttamaan toimintaansa. Tässä onkin suomalaisen hankintakulttuurin sokea piste.

Mallin ongelmat ovat todellisia. In-house -yhtiöiden kasvaminen jopa valtakunnallisiksi yrityksiksi vääristää kilpailua markkinoilla. Tätä ”maan tapaa” ollaan onneksi poistamassa uudella lailla, jossa jatkossa julkinen ostaja välttää kilpailutuksen vain, jos esimerkiksi kunta omistaa in-house -yhtiöstä vähintään 10 prosenttia.

Uusi selvitys tukee kilpailua

Pyysimme selvitystä kilpailun tuomista mahdollisuuksista. Julkisten hankintojen asiantuntija Jussi Pyykkönen on koonnut tutkimustietoa ja tarkastelee esimerkinomaisesti tilannetta ICT-alan näkökulmasta, eri hankintatapoja vertaillen. In-house -yhtiöitä perustellaan usein hallinnollisen taakan vähentämisellä, mutta on muitakin tapoja tehdä hankintoja yhdessä asioissa, joissa suuret ostot tuovat skaalaetuja. Myös muutoskustannusten tuoma kulunousu tasoittuu jatkossa kilpailutuksen tuomilla useiden prosenttien säästöillä. Pyykkösen selvitys osoittaa erinomaisesti, että hyviä vaihtoehtoja yhteistyölle hankinnoissa löytyy.

Myös Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) on tarttunut haasteeseen selvittää kilpailun lisäämisen etuja markkinoilla. Suomalaisella datalla tehty löydös on merkittävä, jo yhdestä kahteen tarjoajaan siirtyminen korreloi yli 10 prosentin kustannussäästön kanssa. Kun julkisen sektorin ostaja tuntee markkinat ja käy dialogia mahdollisten tarjoajien kanssa, kiinnostus kasvaa ja kilpailu lisääntyy.

Hankintalain uudistuksessa painottuvat myös markkinakartoitus ja vuoropuhelu. Jatkossa voi ostaja joutua kilpailuttamaan uudelleen, jos se on saanut vain yhden tarjouksen. Markkinavuoropuhelun käymisellä voidaan tilanne välttää ja lisätä kilpailua.