Talousguru kesätöissä: Suoraan koulun penkiltä työmarkkinoiden ytimeen

14.04.2016

Loikkani ylioppilaskirjoituksista Etelä-Tapiolan lukiosta Elinkeinoelämän keskusliittoon sai alkunsa maaliskuussa järjestetyn lukiolaisille suunnatun Talousguru-kilpailun voitosta. Ei kulunut kahtakaan päivää finaalista, kun sain työtarjouksen Elinkeinoelämän keskusliitosta. Aikana, jona jokainen opiskelija murehtii kesätöiden saamista, en epäröinyt hetkeäkään tarttua tilaisuuteen.

Täällä sitä nyt ollaan Etelärannassa starttaamassa nuorille – ja miksei vähän vanhemmillekin, jos tahtovat sisäpiirin tietoa nuorten mieliin – suunnattua talousblogia. Tarkoituksenani on kirjoittaa selkokielellä seuraavan parin kuukauden ajan nuoria koskettavista talouden kuvioista nuoren silmin.

Vaikka aihe koskettaa jokaista, on nuorten taloustietämyksessä suuria eroja. Osaamisen parantaminen olisi ensisijaista, jotta aikuisuuden kynnyksellä olevat nuoret ymmärtäisivät omaa arjen talouttaan ja maailmaa ympärillään. Talousaiheet ovat kuitenkin monesta puuduttavia, kaukaisia ja jopa vastenmielisiä. Haluttomuus paneutua talouden kiemuroihin on johtanut siihen, että monilla nuorilla aikuisilla on vaikeuksia hallita omaa talouttaan – esimerkiksi maksuhäiriömerkinnät ovat yleisimpiä juuri nuorten aikuisten joukossa.

Itsekään en ollut mitenkään luonnostani kiinnostunut taloudesta, ja oma innostukseni aihetta kohtaan alkoi vähän pakottamalla. Talouden kieltä on alkuun vaikea ymmärtää – on mahdotonta kiinnostua valtion budjetista tai pörssikursseista, jos joku ei ensi selitä, mikä on budjetti ja miksi sellaista tarvitaan tai mikä oikeastaan on pörssin tarkoitus. Talousartikkelien kahlaaminen olikin ensi alkuun tuskallista, mutta pikkuhiljaa käsitteet alkoivat tulla tutuiksi. Kun jutun jyvälle vihdoin pääsi, alkoivat budjettiriihet ja pörssiromahdukset kiehtoa ihan oikeasti.

Monen vuoden itsenäinen opiskelu tuottikin tulosta tänä keväänä. Kevään kilpailumenestys on avannut minulle monia ovia ja tarjonnut hienoja tilaisuuksia tavata eri alojen edustajia, keskustella talouden trendeistä asiantuntijoiden kanssa ja osallistua monenlaisiin tilaisuuksiin. Opiskelupaikan saaminen kilpailumenestyksen perusteella vapautti minut myös pääsykokeista, joten saatoin vapaasti ottaa vastaan Elinkeinoelämän keskusliiton tarjoaman harjoittelupaikan. Ehkä voin tässä asemassa kannustaa jotain toista nuorta perehtymään talouteen ja tähtäämään myös tulevaisuuden talousguruksi – se oikeasti kannattaa!

On ilo olla osa EK:n talouspolitiikan tiimiä kesäharjoittelijana tämän kevään ajan ja tutustua näinkin monipuolisen organisaation toimintaan. Jo työsuhteeni alussa olen saanut melko vapaat kädet kokeilla ja tehdä itse, ja työnantajani luottamuksesta voisi moni ottaa oppia. Nuorissa on nimittäin enemmän potentiaalia kuin toisinaan annetaan ymmärtää – tärkeää on vain antaa nuorille tilaisuus todistaa kykynsä.  Siinä pyrin itsekin onnistumaan tulevina viikkoina.